Što je smoothie?

To je zdrav i osvježavajući napitak koji se pravi od voća i povrća uz dodatke drugih namirnica. Porijeklom engleska riječ znači „ fin, gladak, kremast“ i odnosi se na njegovu gustoću, tj. na osjećaj koji ovaj napitak proizvodi u ustima.

Smoothie se pravi od voća i povrća uz dodatke drugih namirnica, iako su neki smothieji napravljeni od 100 posto voća ili povrća. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino), laneno ulje, sezam, suncokret te čokolada.

Razlika između frapea i smoothiea je što je frape pomiješan s mlijekom, sladoledom i raznim aromama. Smoothie s druge strane ne zahtijeva sladoled, iako po želji, može se priključiti ostalim sastojcima. Smoothiei su napravljeni od svježeg voća i bez šećera.

Razlika između voćnog soka  i smoothiea je što je Smoothie napitak od kompletnog voća a voćni sok se sastoji „samo“ od iscijedjenog dijela voćke. Baza svakog Smoothie-a je tzv voćni pire koji se onda miješa sa sokom. Oni su nešto gušće prirode i ne služe toliko da utaže žeđ koliko da zamijene male, kvalitetne međuobroke.

Smoothie se može miješati sa sokovima ( npr. od narandže ili jabuke ), sa pireom od banane ili kruške, mlijekom, jogurtom, povrćem ili sladoledom.

Smoothie je lako napraviti

Ako znate koristiti mikser ili blender onda  znate napraviti smoothie jer to  je ključna sprava za pripremu dobrog smoothia. Zbog velike brzine koja se koristi, namirnice se dobro isjeckaju i povežu te se stvara pjena, što je jako važno za dobar smoohie.

Sve namirnice koje ćete koristiti narežite na male komade, najbolje veličine oko jednog centimetra. Posudu u kojoj će se miješati namirnice nikada ne punite više od dvije trećine.

Smoothie mora biti gust, a zbog ovog se koriste zamrznute namirnice. Stoga barem nekoliko sati ili dan prije stavite u zamrzivač ono što treba biti zamrznuto – voće, kockice ledenog čaja ili jogurt.

Zbog fermentacije, smoothie treba popiti u što kraćem roku, nikada ako je stajao dulje od 24 sata, a i tada jedino ako je bio u frižideru.

SMOOTHIE OD MALINA

100 g malina
150 g  jogurta (sa malo mliječne masti)-2 čaše
1 vanilin šećer

Maline oprati, pola odvojiti , dodati jedan jogurt i lijepo ispasirati štapnim mikser, dodati vanilin šećerom i usuti u čašu.
Ostatk malina izgnječiti viljuškom, dodati u smjesu malina i jogurta, lagano umutiti, pa dodati još jedan jogurt.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content