Stolačka tarča – na Bregavi vremeplov u srednji vijek

Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča održat će se u petak i subotu, 20. i 21. maja na starom gradu Vidoškom iznad Stoca.

”Kormilari vremeplova, koji će nas još jednom odvesti natrag u srednji vijek, ekipa je okupljena u Povijesnu postrojbu vitezova herceg Stjepana Kosače”, kazao je Anđelko Šutalo, predsjednik Historijske jedinice vitezovi herceg Stjepana Kosače iz Stoca.

Dodao je kako će se organizatori potruditi da budu “najbolji domaćini na svijetu, ali i ambasadori naše krševite zemlje”.

Šutalo je otkrio kako će se sa svojim plesnim vještinama na manifestaciji predstaviti Azra Grljević koja je oduševila žiri i publiku Supertalenta.

Ističe i to da na sajam dolazi sokolarstvo Girgis iz Srbije sa svojim atraktivnim tačkama, dok će Stipe Flick Pleić, čuveni duvanjski viking, održati radionice bacanja sjekire.

Posjetitelje očekuje i bogat program za djecu, kaže Šutalo, poput srednjovjekovnog vrtuljka, udaraljki i predstava za mališane, a na Stolačkoj tarči ove su godine ponovno gosti iz Mađarske, muzički sastav Holloenek Hungarica.

”Svojim srednjovjekovnim melodijama pratit će nas kroz dva dana manifestacije na kojoj će posjetitelji imati priliku kušati srednjovjekovnu hranu i okušati se u streličarskom turniru, sudjelovati na radionicama keramike ili na radionicama bacanja sjekire”, otkrio je on.

”Zaputite se u Stolac, prošetajte Radimljom, upoznajte se s brojnim prirodnim i kulturno-povijesnim ljepotama ovoga kraja i uživajte u prizorima srednjovjekovnog života na starome gradu Vidoškom”, zaključio je predsjednik Historijske jedinice vitezovi herceg Stjepana Kosače iz Stoca Anđelko Šutalo. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content