Studentica iz Sarajeva oduševljava kreacijama od vune koje plete bez igala

Ako se prisjetimo svojih nana, baka i majki kako pletu uz toplo ognjište, ne bismo mogli zamisliti takav prizor bez igala za pletenje i šarene vunice.

Foto: Privatni album

Danas, kada toliko toga na svijetu ima, moguće je i plesti bez igala – već samo rukama.

Dokazala je to 24-godišnja Ajla Hadžić, apsolventica Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, smjer Zootehnika-akvakultura, koja je pored ispita i fakultetskih obaveza našla vremena i za vrlo zanimljiv hobi.

Za sebe Ajla kaže da je dosta kreativna osoba koja je oduvijek voljela raditi, pa je vremenom došla na ideju da pokrene nešto svoje. U početku je to bilo pravljenje nakita gdje je Ajla uživala u svijetu divnih kristala. Pokrenula je i stranicu na društvenim mrežama i njen mali posao je krenuo, a Ajla je bila motivirana da kreira sve ljepše kolekcije, i na kraju i da kupcima ponudi nešto novo, nesvakidašnje i orginalno.

Foto: Privatni album

Na turskim stranicama koje prati zbog ljubavi prema toj zemlji, otkrila je pletenje bez igala koje joj se odmah dopalo. Kada je nabavila svu potrebnu opremu i susrela se s tim neobičnim pletenjem, bila je jako uzbuđena.

Prateći tutorijale na YouTubeu savladala je ovu tehniku, isplela svoj prvi šal i poklonila ga tetki. Kada je postavila na svoje društvene mreže da provjeri da li će se dopasti njenim pratiocima, naišla je na salve oduševljenja.

Kako je vrijeme odmicalo pravila je uvijek nešto novo – kapice, pape, odjeću za pse, predivne mekane dekice za bebe…

View this post on Instagram

A post shared by magicneniti_ (@magicneniti_)

Za svoje proizvode koristi visokokvalitetnu vunu Alize Puffy izrađenu od 100 postotnog mikropoliestera, koja ne izaziva nikakve alergijske reakcije.

Osim što uživa u svom kreativnom radu i smatra da svi mi imamo neki talenat samo je potrebno napraviti taj prvi korak, Ajla priznaje da je pletenje i opušta, pa ovaj hobi preporučuje svima.

View this post on Instagram

A post shared by magicneniti_ (@magicneniti_)

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content