Kivi – Supervoćka

    Kivi – Supervoćka

    Tek četrdesetih godina 20. vijeka kivi, čiji korijeni vuku do južne Kine, počeo se uzgajati za potrebe tržišta. Na stranu njegov primamljivi egzotični ukus, dobrobiti koje daje čovjekom zdravlju tolike su da bismo ovoj voćki u ishrani više pažnje trebali posvetiti.

    Odraslim ljudima vrijedno je znati da skoro s dva kivija mogu pokriti svoju dnevnu potrebu za vitaminom C od 100 miligrama. Naime, u 100 grama kivija nalazi se 45 miligrama ovog vitamina važnog za jačanje imunog sistema, ali i izgradnju kostiju i vezivnog tkiva.

    No, to nije sve. Kivijeva nutritivna tabela (na 100 grama) pokazuje skromno prisustvo kalorija – 51 kcal, te masti – 1, dok među mineralima dominiraju kalij – 320, kalcij – 40, magnezij – 25, te fosfat – 30. Zabilježeno je i značajno učešće beta-karotena, vitamina E i B.

    Unošenje kivija također se pozitivno odražava na probavu i doprinosi smanjenu krvnog pritiska.