Svalbard – otok na kojem sunce ne izađe mjesecima

Otočje Svalbard nalazi se u Arktičkom okeanu sjeverno od kopnene Evrope i na otprilike pola puta od Norveške do Sjevernog pola. Zbog takvog geografskog položaja, od sredine novembra do kraja mjeseca januara ovaj otok živi dva i po mjeseca u mraku.

 

Foto: Pexels

Mračno godišnje doba na Svalbardu nazivamo “polarnom noći”. Ovaj period od dva i po mjeseca traje od sredine novembra do kraja januara. Sunce je najmanje 6 stepeni ispod horizonta tokom ovog perioda i mrkli je mrak 24/7. Mrak je isti 24 sata, tako da vam ne daje nikakve naznake koliko je sati.

Doživite sjeverno svjetlo

Jedini izvori svjetlosti izvan naselja su mjesec, zvijezde i sjeverno svjetlo (polarno svjetlo). Biti na otvorenom po hladnom i vedrom danu (ili noći!) tokom ove sezone pruža zadivljujuće perspektive na život. Milioni zvijezda svjetlucaju iz svemira udaljenog svjetlosnih godina, a kad je pun mjesec, pejzaž izranja jasnije iz tame. Međutim, ono čemu se većina ljudi raduje je magično i mitsko sjeverno svjetlo. Jedinstvena stvar na Svalbardu je da možete doživjeti sjeverno svjetlo 24 sata dnevno (uslovi to dozvoljavaju)! Svalbard je jedino stalno naseljeno mjesto na zemlji gdje možete doživjeti dnevnu sjevernu svjetlost, koja se po boji i snazi razlikuje od onoga što se inače događa uveče i noću.

Omiljeno doba godine svakog fotografa

U sedmicama prije i nakon polarne noći, događa se ono što se naziva “plavo svjetlo” (ili “plavi sat”). Ovo je period kada se sunce kreće ispod horizonta (dolje prema 6 stepeni) i ponovo se vraća preko horizonta. Ovo Svalbardu pruža jedinstvene svjetlosne uslove tokom dana, a prekrasan plavi ton je nešto što morate iskusiti da biste u potpunosti cijenili. Ovaj period godine omiljen je među fotografima jer mogu uhvatiti jedinstveno plavo svjetlo danju i magično sjeverno svjetlo uveče i noću.

Razne udobne aktivnosti u zatvorenom prostoru

Tokom zime sjevernog svjetla, izgled Longyearbyena se mijenja i fokus lokalnog stanovništva se prebacuje sa aktivnosti na otvorenom na druženje i udobnost u zatvorenom prostoru. Dobra hrana i piće i bogata kulturna ponuda uključujući nekoliko festivala čine zimu sjevernog svjetla vrlo lijepim vremenom za posjet Longyearbyenu.

Gradske atrakcije i prilike za kupovinu bez poreza dostupne su kao i u druga doba godine, dok postoji širok spektar aktivnosti i iskustava u blizini grada u kojima možete učestvovati. Mnoge aktivnosti povezane su sa sjevernim svjetlom i zvjezdanim nebom, i ne morate da idete daleko od naselja prije nego što se svjetlosno zagađenje smanji i svjetlosni fenomeni na nebu kontrolišu sam mrak.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content