Sve dobrobiti čudesne žare koju vole naše nane i bake

    Sve dobrobiti čudesne žare koju vole naše nane i bake

    Da mogu, naše bi nane žaru ili koprivu proglasile svetom biljkom. Razumljivo, s obzirom na sve njene dobrobiti.

    Ilustracija: Pixabay

    Kopriva je zeljasta biljka koju nalazimo uz poljske puteve ili šumarke, i koja je poznata po tome što se na nju možemo opeći zbog mravlje kiseline koju izlučuje.

    Bere se u proljeće i u ranu jesen, a cvjeta praktički cijelo ljeto. Beru se listovi, a nakon branja ih treba ostaviti da se suše. Najbolje je to obaviti preko ljeta.

    Ljekovita svojstva

    Njena ljekovita svojstva su višestruka. Naime, kopriva jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama. Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.

    Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode. Također, sprečava i pojavu adenoma prostate i pomaže terapiji akutnog prostatitisa. Kopriva osigurava i potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

    Sadrži mangan koji ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost. Ima dovoljna količinu vitamina K koji sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju “faktor dugovječnosti”.

    Gvožđe, bakar i vitamin C pomažu stvaranje hemoglobina, a mangan aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

    Lijek od rimskog doba

    Koristila se kao lijek još u doba starih Rimljana, koji su je jeli kao varivo ili supu. Mnoštvo je još jela koja sa koprivom možete praviti, a najpopularnije je starinski ćušpajz za doručak i razljevak, a koprivu možete dodavati još i u rižoto, te s njom napraviti preukusnu supu baš poput starih Rimljana.  Preporučujemo recept za krem supu od Delicious by Arduana!

    Od nje možete napraviti i:

    • sirup za anemiju
    • sok
    • čaj
    • tinkturu za kosu

    Zato što jedan članak nije dovoljan…

    LJUBIČICA – OMILJENI VJESNIK PROLJEĆA POZNAT KAO LIJEK OD DAVNINA

    PRIRUČNIK ZA SAKUPLJANJE LJEKOVITOG BILJA I GLJIVA U BOSNI I HERCEGOVINI

    MASLAČAK U KUHINJI

    RECEPTI: SRIJEMOŠ, DIVLJI BIJELI LUK

    ČAJ OD LIPE

    PRVI DAROVI PROLJEĆA IZ PRIRODE KOJE MOŽEMO BRATI

    MED OD BOROVIH IGLICA

    JEDNOSTAVAN RECEPT ZA LJEKOVITI SIRUP OD BAGREMA