Sve dobrobiti čudesne žare koju vole naše nane i bake

Da mogu, naše bi nane žaru ili koprivu proglasile svetom biljkom. Razumljivo, s obzirom na sve njene dobrobiti.

Ilustracija: Pixabay

Kopriva je zeljasta biljka koju nalazimo uz poljske puteve ili šumarke, i koja je poznata po tome što se na nju možemo opeći zbog mravlje kiseline koju izlučuje.

Bere se u proljeće i u ranu jesen, a cvjeta praktički cijelo ljeto. Beru se listovi, a nakon branja ih treba ostaviti da se suše. Najbolje je to obaviti preko ljeta.

Ljekovita svojstva

Njena ljekovita svojstva su višestruka. Naime, kopriva jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama. Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.

Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode. Također, sprečava i pojavu adenoma prostate i pomaže terapiji akutnog prostatitisa. Kopriva osigurava i potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Sadrži mangan koji ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost. Ima dovoljna količinu vitamina K koji sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju “faktor dugovječnosti”.

Gvožđe, bakar i vitamin C pomažu stvaranje hemoglobina, a mangan aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Lijek od rimskog doba

Koristila se kao lijek još u doba starih Rimljana, koji su je jeli kao varivo ili supu. Mnoštvo je još jela koja sa koprivom možete praviti, a najpopularnije je starinski ćušpajz za doručak i razljevak, a koprivu možete dodavati još i u rižoto, te s njom napraviti preukusnu supu baš poput starih Rimljana.  Preporučujemo recept za krem supu od Delicious by Arduana!

Od nje možete napraviti i:

  • sirup za anemiju
  • sok
  • čaj
  • tinkturu za kosu

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LJUBIČICA – OMILJENI VJESNIK PROLJEĆA POZNAT KAO LIJEK OD DAVNINA

PRIRUČNIK ZA SAKUPLJANJE LJEKOVITOG BILJA I GLJIVA U BOSNI I HERCEGOVINI

MASLAČAK U KUHINJI

RECEPTI: SRIJEMOŠ, DIVLJI BIJELI LUK

ČAJ OD LIPE

PRVI DAROVI PROLJEĆA IZ PRIRODE KOJE MOŽEMO BRATI

MED OD BOROVIH IGLICA

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA LJEKOVITI SIRUP OD BAGREMA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content