Sve je spremno za najveću trail trku u našoj zemlji ovog vikenda na Bjelašnici

Najveći i najpopularniji trail trkački događaj u Bosni i Hercegovini, Vučko Trail 2023, počinje ovog petka uz prisustvo takmičara iz 27 zemalja svijeta.

Foto: Vučko Trail

Preko 1000 takmičara iz 27 zemalja svijeta prijavilo se za nastup na Vučko Trailu ove godine, a organizator, Planinarsko društvo Željezničar, najavljuje najuzbudljivije izdanje utrke do sada.

Idiličan ambijent Javorovog dola na Bjelašnici bit će mjesto starta i cilja utrke, ali će ugostiti i brojne navijače, posjetioce i ljubitelje prirode koji se odluče taj dan pratiti rezultate utrke na licu mjesta.

Takmičarski dio počinje već u petak, 16.6.2023. u 10 sati navečer, kada će najhrabrijih 30 trkača, testirati svoju snagu i izdržjivost na novoj Crnoj stazi, upustiti u planinarsku avanturu dugu čak 105 kilometara. Crna staza koja pruža nezaboravno putovanje kroz Bjelašnicu i Visočicu, Bosnu sa jedne i Hercegovinu sa druge strane, osim impresivne dužine pred takmičare stavlja i izazov  osvajanja visinske razlike od preko 5350 metara, što ovu stazu čini najtežom u Bosni i Hercegovini, ali i jednom od najtežih u regionu. Trkači na ovoj stazi trčat će tokom cijele noći i sutrašnjeg dana, a dolazak prvoplasiranog u cilj očekuje se u subotu predvečer.

Start trkača na preostale tri staze Vučko Traila, zakazan je za subotu, 17. juni. Dan će otvoriti takmičari na Crvenoj stazi koji će u svoju avanturu krenuti u 8 sati ujutro. Ova staza, sa preko 3500 m visinske razlike vodit će najspremnijie trkače kroz 61 kilometar preko dvije bosanskohercegovačke planine. Iako izuzetno zahtjevna, Crvena staza pruža nevjerovatno iskustvo trčanja od zelenih poljana Bjelašnice, preko eksponiranih planinskih grebena Visočice, pa nazad kroz stoljetna bjelašnička sela.

Dva sata nakon Crvene, u 10 sati ujutro, zakazan je start Plave staze duge 39 kilometara sa preko 1500 m visinske razlike, koja će takmičare voditi od Javorovog, preko Dugog polja, sve do sela Lukomir, najvišeg naseljenog sela u Bosni i Hercegovini i nazad kroz Studeni potok i sela Umoljani, Elezovići i Lukavac do cilja.

Najkraća, ali izuzetno atraktivna i zabavna Zelena staza idealna je za iskusne takmičare koji svoj maksimum daju na bržim i kraćim dionicama, ali i za rekreativce i one koji tek ulaze u svijet trail trčanja. Već godinama Zelena Vučko Trail staza je za mnoge uvod u ovaj sport, a nakon prvog nastupa, redovno joj se vraćaju. Na startu zelene staze u 12 sati očekuje se i najviše trkača, njih preko 500.

I ove godine timovi iz brojnih kompanija, trkačkih klubova ili neformalnih grupa, zajedno će se takmičiti za titulu najuspješnije ekipe na Vučko Trailu u posebnoj TEAMS kategoriji.

Foto: Vučko Trail

Pored takmičarskog karaktera, trka je i odlična prilika za promociju turizma i prirodnih i kulturnih ljepota naše zemlje. Brojni takmičari iz raznih zemalja svijeta imat će priliku da uživaju u zadivljujućim prizorima koje pružaju bosanskohercegovačke planine. Ono što trail trčanje, ustvari i čini tako atraktivnim jeste prilika za sportski izazov u prirodnoj sredini, trčeći po planinskim stazama, šumama, livadama i grebenima.

Za navijače, podršku i posjetioce, organizator je spremio dobru zabavu tokom cijelog dana. Za muzički dio programa zaduženi su DJ Mex i Mr Mehicano, a za oficijelni program, voditelj Muhamed Mizić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content