Svjetlo i sjena zabilježeni kamerom

Umjetnost fotografisanja ne poznaje bolji način da se dočara drama, mistika ili posebno raspoloženje od fotografiranja silueta. Fotografija na kojoj se ne vidi cijeli lik, već samo njegov obris, na pravi će način zagolicati maštu svakog posmatrača. 

Foto: Pixabay – Peggy_Marco

Da bi fotografija siluete uspjela, važno je motiv fotografije postaviti ispred izvora svjetlosti, te kameru podesiti tako da vrijeme ekspozicije prilagodi najsvjetlijem dijelu fotografije (u ovom slučaju pozadini), a ne dominantnom motivu fotografije. Na ovaj način postići ćete da motiv vaše fotografije ostane neosvijetljen (i na fotografiji se pojavi u veoma tamnoj boji, možda čak i sasvim crn).

Donosimo i nekoliko prijedloga koji će Vam pomoći da uspješno zabilježite siluete omiljenih motiva:

1. Odaberite prepoznatljiv motiv

Gotovo svaki motiv može se fotografirati kao silueta, no neki su motivi podesniji od ostalih. Najbolje je odabrati nešto prepoznatljivog oblika, što će biti dovoljno zanimljivo da zaintrigira posmatrača fotografije. U ovom slučaju ne možete računati na boje, teksture i nijanse koji će Vašu fotografiju učiniti zanimljivom te je upravo zbog toga važno odabrati predmet pravog oblika.

2. Isključite blic

Da bi fotografija ove vrste uspjela, morate je napraviti bez blica. Zapamtite, želite što je moguće manje svjetla ispred motiva fotografije.

3. Pravilno podesite svjetlo

Prisjetite se svega što ste naučili o pravilnom osvjetljenju prilikom fotografiranja – i uradite suprotno! Umjesto da izvor svjetla stavite ispred motiva fotografije, da biste snimili siluetu, svjetlo mora dolaziti iz pozadine. Savršena pozadina za ovu vrstu fotografije je prizor izlaska ili zalaska sunca, koji centralni predmet vaše fotografije mora u cijelosti zakloniti, iako će u ovu svrhu sasvim dobro poslužiti i bilo kakav drugi jak izvor svjetlosti.

4. Mislite na pozadinu fotografije

Organizirajte kompoziciju fotografije tako da je pozadina svijetla, ali jednostavna, bez previše detalja.

5. Ukoliko fotografirate više oblika, razdvojite ih

Ukoliko na Vašoj fotografiji želite prikazati više oblika, vodite računa o tome da su oni na fotografiji pravilno raspoređeni. Prizori ovakve vrste, koji se međusobno dodiruju, mogu zbuniti posmatrača. Ukoliko fotografirate siluete ljudi, imajte na umu da je profil podesniji jer ističe određene crte (obris nosa, usta, očiju).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content