Specijalitet Austrije
Donosimo vam recept za odrezak s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka
Za Tafelspitz:
Sastojci za 8-10 porcija:
2½ – 3 kg goveđeg buta (na njemačkom Tafelspitz)
300 g zeleni (celer, žuta repa, mrkva, korijen peršuna)
200 g luka u ljusci
½ poriluka
15 zrna bibera
sol
malo ljupčaca
4,5 l vode
1 kg goveđih kostiju
morska sol iz mlina
4 supene kašike isjeckanog vlasca
Luk prepoloviti, presječenu stranu zapržiti u tavi tako da potamni, skoro da pocrni. Zelen oprati i oguliti. Goveđi but i kosti oprati toplom vodom. Kada voda proključa u nju staviti but, kosti i zrna bibera i pustiti da lagano kuha. 1 sat prije nego što meso bude skuhano dodati zelen, poriluk, ljupčac i luk. Pjenu stalno skidati. Kada se meso skuha, izvaditi ga iz supe. Supu začiniti a zatim je procijediti kroz cjedaljku ili gazu. Meso izrezati (okomito smjeru pružanja vlakana) u odreske debljine prsta i preliti supom. Posuti morskom soli i vlascem. Preporučuje se i da se komadi goveđe koštane srži kratko poširaju i začinjeni solju i biberom serviraju kao prilog na zapečenom crnom hljebu.
Vrijeme kuhanja: 3 – 4 sata
Za prženi krompir:
Sastojci za 4 porcije:
600 g skuhanog, oguljenog krompira
100 g sitno izrezanog luka
7 supenih kašika ulja ili maslaca
peršun, isjeckan
Skuhani krompir, kada se ohladi, izribati. Ulje ili maslac zagrijati i luk lagano zapržiti. Krompir posoliti, dobro izmiješati, dodati u luk i promiješati, te stalno miješajući pržiti dok ne bude hrskav. Servirati i posuti peršunom.
Za umak od hrena s jabukama:
Sastojci za 4 porcije:
300 g oguljenih kiselih jabuka
15 g izrendanog hrena
10 g šećera
prstohvat soli
2 – 3 supene kašike soka od limuna
1 supena kašika ulja
Jabuke sitno izrendati i odmah (kako ne bi potamnile) pomiješati sa sokom od limuna. Dodati ostale sastojke i izmiješati.