Tafelspitz s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka

Specijalitet Austrije

Donosimo  vam recept za odrezak s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka

tafelspitz_mit_wurzelgemuese

Za Tafelspitz:

Sastojci za 8-10 porcija:

2½ – 3 kg goveđeg buta (na njemačkom Tafelspitz)

300 g zeleni (celer, žuta repa, mrkva, korijen peršuna)

200 g luka u ljusci

½ poriluka

15 zrna bibera

sol

malo ljupčaca

4,5 l vode

1 kg goveđih kostiju

morska sol iz mlina

4 supene kašike isjeckanog vlasca

 

Luk prepoloviti, presječenu stranu zapržiti u tavi tako da potamni, skoro da pocrni. Zelen oprati i oguliti. Goveđi but i kosti oprati toplom vodom. Kada voda proključa u nju staviti but, kosti i zrna bibera i pustiti da lagano kuha. 1 sat prije nego što meso bude skuhano dodati zelen, poriluk, ljupčac i luk. Pjenu stalno skidati. Kada se meso skuha, izvaditi ga iz supe. Supu začiniti a zatim je procijediti kroz cjedaljku ili gazu. Meso izrezati (okomito smjeru pružanja vlakana) u odreske debljine prsta i preliti supom. Posuti morskom soli i vlascem. Preporučuje se i da se komadi goveđe koštane srži kratko poširaju i začinjeni solju i biberom serviraju kao prilog na zapečenom crnom hljebu.

Vrijeme kuhanja: 3 – 4 sata

 

Za prženi krompir:

Sastojci za 4 porcije:

600 g skuhanog, oguljenog krompira

100 g sitno izrezanog luka

7 supenih kašika ulja ili maslaca

peršun, isjeckan

 

Skuhani krompir, kada se ohladi, izribati. Ulje ili maslac zagrijati i luk lagano zapržiti. Krompir posoliti, dobro izmiješati, dodati u luk i promiješati, te stalno miješajući pržiti dok ne bude hrskav. Servirati i posuti peršunom.

 

Za umak od hrena s jabukama:

Sastojci za 4 porcije:

 

300 g oguljenih kiselih jabuka

15 g izrendanog hrena

10 g šećera

prstohvat soli

2 – 3 supene kašike soka od limuna

1 supena kašika ulja

 

Jabuke sitno izrendati i odmah (kako ne bi potamnile) pomiješati sa sokom od limuna. Dodati ostale sastojke i izmiješati.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content