Tafelspitz s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka

    Tafelspitz s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka

    Specijalitet Austrije

    Donosimo  vam recept za odrezak s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka

    tafelspitz_mit_wurzelgemuese

    Za Tafelspitz:

    Sastojci za 8-10 porcija:

    2½ – 3 kg goveđeg buta (na njemačkom Tafelspitz)

    300 g zeleni (celer, žuta repa, mrkva, korijen peršuna)

    200 g luka u ljusci

    ½ poriluka

    15 zrna bibera

    sol

    malo ljupčaca

    4,5 l vode

    1 kg goveđih kostiju

    morska sol iz mlina

    4 supene kašike isjeckanog vlasca

     

    Luk prepoloviti, presječenu stranu zapržiti u tavi tako da potamni, skoro da pocrni. Zelen oprati i oguliti. Goveđi but i kosti oprati toplom vodom. Kada voda proključa u nju staviti but, kosti i zrna bibera i pustiti da lagano kuha. 1 sat prije nego što meso bude skuhano dodati zelen, poriluk, ljupčac i luk. Pjenu stalno skidati. Kada se meso skuha, izvaditi ga iz supe. Supu začiniti a zatim je procijediti kroz cjedaljku ili gazu. Meso izrezati (okomito smjeru pružanja vlakana) u odreske debljine prsta i preliti supom. Posuti morskom soli i vlascem. Preporučuje se i da se komadi goveđe koštane srži kratko poširaju i začinjeni solju i biberom serviraju kao prilog na zapečenom crnom hljebu.

    Vrijeme kuhanja: 3 – 4 sata

     

    Za prženi krompir:

    Sastojci za 4 porcije:

    600 g skuhanog, oguljenog krompira

    100 g sitno izrezanog luka

    7 supenih kašika ulja ili maslaca

    peršun, isjeckan

     

    Skuhani krompir, kada se ohladi, izribati. Ulje ili maslac zagrijati i luk lagano zapržiti. Krompir posoliti, dobro izmiješati, dodati u luk i promiješati, te stalno miješajući pržiti dok ne bude hrskav. Servirati i posuti peršunom.

     

    Za umak od hrena s jabukama:

    Sastojci za 4 porcije:

     

    300 g oguljenih kiselih jabuka

    15 g izrendanog hrena

    10 g šećera

    prstohvat soli

    2 – 3 supene kašike soka od limuna

    1 supena kašika ulja

     

    Jabuke sitno izrendati i odmah (kako ne bi potamnile) pomiješati sa sokom od limuna. Dodati ostale sastojke i izmiješati.