Tajne zmijanjskog veza

Zmijanski vez je 2014. godine uvršten na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, što predstavlja upis prvog kulturnog dobra iz naše zemlje na ovu listu

vez3-jpg

Piše: Dasha GAJIĆ

Zmijanjski vez najstariji je poznati ručni vez na Balkanu. Vez takozvanog dinarskog tipa, karakterističan je za predio Zmijanja na planini Manjači, nedaleko od Banje Luke.

Osnovne karakteristike zmijanjskog veza su tamnoplava ili crna boja i tehnika pokrstice, ali je on ipak mnogo više od tamne boje na bijelome platnu.

Njegov značaj za kulturnu baštinu je prvenstveno u tome što je od 19. vijeka do danas zadržao ornamentalnu formu, karakterističnu tamnoplavu boju i specifičnost tehnike izrade. Zbog  navedenih karakteristika, zmijanski vez je krajem novembra 2014. godine zvanično uvršten na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, što predstavlja upis prvog kulturnog dobra iz naše zemlje na ovu listu.

Od zaborava čuva ga humanitarno udruženje žena Duga iz Banje Luke koje godinama kontinuirano radi na promociji kulturne baštine. Dugine članice kroz organizovane etno radionice izrađuju suvenire i odjevne predmete inspirisane zmijanjskim vezom i na taj način čuvaju tradicionalne tehnike izrade.

Galina Marjanović, predsjednica Duge kaže za Furaj.ba da svrha postojanja Duge  jeste očuvanje tradicije i kulturne baštine, ali i ekonomsko osnaživanje žene, njene uloge u porodici i društvu.

Ovo udruženje, u suradnji sa etnolozima, brojnim stručnjacima, kulturno-umjetničkim društvima, veziljama i pletiljama, do danas je osmislilo preko 200 unikatnih etno proizvoda, kao što su odjevni predmeti od prirodnih materijala (pamuk i lan), tradicionalna nošnja, prostirke, tacne, šolje, slike, magnete, lutke, tj. minijature u narodnim nošnjama.

Na Međunarodnom sajmu žena inovatora U Seulu, Duga je za lutkicu u narodnoj nošnji dobila bronzanu medalju.

Vrlo poseban poklon

Galina Marjanović otkrila nam je da su predmeti sa motivom zmijanjskog veza čest korporativni poklon, kojem se oni koji ga primaju iznimno raduju. Interes za predmete sa zmijanjskim vezom, kako domaćih tako i stranih kupaca, višestruko je povećan nakon što je ovaj vez uvršten na listu UNESCO-a. Kupovinom suvenira iz galerije Duga kupci pomažu humanitarni rad ovog udruženja te podržavaju očuvanje i promociju kulturne baštine.

Opet u modi

Primijećeno je da nekoliko posljednjih godina zmijanjski vez opet moderan i u trendu, pa njime mlade djevojke nerijetko ukrašavaju odjeću, dobijajući tako posebne, unikatne modele, ukrašene dah om prošlosti. Često se njime ukrašavaju i modni dodaci, poput ešarpi, torbi, šešira, rukavica.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content