Tamo gdje zimuju Banjalučani

Mnogima od nas zima je najljepši dio godine, te s nestrpljenjem iščekujemo mjesece kada izvlačimo skije i sanke, spremni za osvajanje najljepših bh. skijališta. Ovog puta pisali smo o tome gdje najviše na zimski odmor, ali i jednodnevni izlet vole otići Banjalučani, te kakva ih ponuda očekuje na Kozari ili Kupresu, koji je, također, i omiljeno zimovalište mnogih Dalmatinaca. Saznajte zašto…

Foto: Depositphotos

Piše: Daša Gajić

KOZARA ILI KUPRES, PITANJE JE SAD

Banjalučani se u vrijeme zimskih praznika često odlučuju za izlet ili zimovanje na planini Kozari. Nacionalni park Kozara udaljen je od Prijedora 24 kilometra, a od Banjaluke 56 kilometara. Mrakovica je vrh Kozare koji se nalazi na nadmorskoj visini od 804 metra. Iza mjesta Kozarac, vodi asfaltiran put do samog vrha Mrakovice, sa gustom listopadno-četinarskom šumom. Put je dug blizu 12 kilometara, sa velikim brojem krivina.

ŠETNJA NACIONALNIM PARKOM

Na sjeverozapadnoj padini Mrakovice izgrađena je skijaška staza sa liftom u dužini od 800 metara. Pored zimskih aktivnosti i sadržaja, prvenstveno ski staza, posjetioci mogu uživati u idiličnim šetnjama po Nacionalnom parku “Kozara”, ali i obilasku Muzeja, spomenika, koji je rad akademskog vajara Dušana Đžamonje, te na taj način saznati više o historiji i kulturnom naslijeđu Kozare i okolice. Što se tiče ponude zimskih sadržaja, posjetiocima su na raspolaganju velika ski i dječija ski staza. Mogu birati između dnevnog i noćnog skijanja, te dnevnog i poludnevnog ski pasa. Ulaz u Nacionalni park se naplaćuje, a cijena ulaznice je dvije konvertibilne marke. Ako posjetioci žele ostati nekoliko dana na Mrakovici mogu naći smještaj u hotelu Monument, motelu  Bijele vode ili u bungalovima.

Foto baza- Ajdin Kember

Foto baza- Ajdin Kember

Osim Kozare, jedno od popularnijih skijališta i zimovališta među Banjalučanima je Kupres, koji je podjednako atraktivan  i gostima iz Dalmacije i Hercegovine. Kupres je udaljen  120 kilometara  od Mostara, 140 kilometara od Splita i 150 kilometara od Sarajeva. Kupreški rekreacijski centar se nalazi samo dva kilometra od magistralnog puta Sarajevo – Travnik – Bugojno – Tomislavgrad – Split. Najbliža zračna luka  nalazi se  u Splitu (udaljena 140 kilometara).

SKIJALIŠTA I HOTELI

Kupres se nalazi na nadmorskoj  visini od 1.120 do 1.150 m. Klima je planinsko-alpska, oštra, s prosječnom godišnjom temperaturom od 5.7° C. Godišnje je u prosjeku 141 dan sa oborinama, od toga 55 sa snjegovima. Zbog snažnih planinskih vjetrova česte su snježne vijavice. Planinska klima, očuvana priroda, skijališta (sportsko-rekreativni centar Čajuša, ski centar Stožer Vrana i ski Ivan) su ”mamac” za zaljubljenike u zimske sportove i zimske čarolije. Skijalište Čajuša raspolaže sa četiri skijaške staze i pet liftova. Navedeno skijalište se nalazi nekoliko kilometara od Kupresa, a posjetioci se mogu odlučiti za dnevno ili noćno skijanje. Skijalište Stožer Vrana posjetioce dodatno privlači vidikovcem sa kojeg se pruža veličanstven pogled kako na Kupres tako i na cijelo Kupreško polje.  Skijalište ski Ivan u ponudi ima školu skijanja, a samo skijalište je pogodno prvenstveno za djecu, ali i početnike, odnosno osobe koje se tek upoznaju sa čarima skijanja.

Za one koji nisu došli na jednodnevni izlet već  žele ostati više dana na Kupresu ponuda je raznolika: od smještaja u poznatom kompleksu Adria Ski do privatnog smještaja u sobama, apartmanima i kućama. Ispod završetka skijaških staza nalazi se restoran ,,Ognjište’’ koji u planinskom ambijentu nudi gotova jela za brzu okrijepu i nastavak skijanja bez ulaska u hotel.

Ulaz u Nacionalni park “Kozara” se naplaćuje, a cijena ulaznice je dvije konvertibilne marke. Ako posjetioci žele ostati nekoliko dana na Mrakovici mogu naći smještaj u hotelu Monument, motelu  Bijele vode ili u bungalovima

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content