Tara rafting

  Tara rafting

  Rijeka Tara je tirkizna bosanska rijeka koja teče između granice Bosne i Crne Gore. Dugogodišnja erozija stvorila je kanjon dug 82km. Ovaj Tarin kanjon drugi je u svijetu po dužini, a ispred je samo čuveni Kolorado Grand Canyon.

  Kanjon uveliko privlači istinske ljubitelje ribolova jer je Tara izrazito bogata ribom, ali i one zaljubljenike u adrenalinske sportove. Naime, kanjon se probija između planina Bjelašnice, Sinjajevine, Ljubišnje i Durmitora pa je uspio sačuvati mnoge biljne vrste iz prošlosti, i fascinantno je upravo to što možete naići na pojedine vrste tercijarne flore iz ledenog doba. Dominira  šuma, tačnije crni bor  koji na mjestu Crna poda formira prašumsku zajednicu proglašenu prirodnim rezervatom. Tu su borovi visoki i do 50 metara, a dosežu starost i do 400 godina.

  Najbliži put do Tare je iz Sarajeva do Foče 70km, pa potom 8km od Foče putem za Nikšić i Podgoricu. Do rafting centra Bastasi put je asfaltiran i sam centar smješten je na velikoj livadi uz samu rijeku. Sa velikim brojem bungalova formirana je odlična ponuda za rafting, izlet, safari, safari u prašumi, hiking i slično.

  Cijena ovisi od dužine boravka i programa koji želite realizirati.

  Rafting bez noćenja, doručak, ručak 45 eura

  Rafting sa noćenjem, večera, doručak, ručak 60 eura

  Rafting sa 2 noćenja, večera, doručak, ručak, druga večera i doručak 75 eura

  Rafting i safari (2 dana) 110 eura

  Rafting i hiking (3 dana) 135 eura

   

  Elvira Leka, Furaj.ba