Svjetski atlas hrane TasteAtlas objavio je listu najbolje ocijenjenih bosanskih jela, a na vrhu liste su se našli japrak, kvrguša i sač (ocjena 4,7).
Najgore ocijenjena jela su popara koja se obično jede za doručak, kalja (vrsta čorbe) i boranija. Popularni ćevapi imaju ocjenu 4,4, ali ipak su svrstani u odlična, ali ne najbolja jela.
Kraljica među poslasticama je tufahija sa ocjenom 4,1 i bolje je ocjenjena u odnosu na hurmašice (3,8) i kadaif (3,7).
Na TasteAtlasu stoji i pojašnjenje svakog od ovih tradicionalnih jela, kao i preporuke gdje ih jesti.
Iako se možda ne slažete sa ovim izborom, znamo da je sve stvar ukusa, ali da je sigurno bosanska kuhinja vrlo bogata, raznovrsna, privlačna i zaista vrlo ukusna.
Zato što jedan članak nije dovoljan…
TASTEATLAS 2020: ĆEVAPI NA 30. MJESTU NAJBOLJIH TRADICIONALNIH JELA NA SVIJETU