Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Titova torta – recept koji je zaludio bivšu Jugoslaviju
 Titova torta – recept koji je zaludio bivšu Jugoslaviju
Titova torta; Foto: Instagram
Kuhinja

Titova torta – recept koji je zaludio bivšu Jugoslaviju

by Furaj.ba 2 min read

AA

Iako nigdje ne postoji službena potvrda, gotovo da nema kulinarske stranice ili kuhara na prostoru Balkana koji u svom sadržaju nema recept za tzv. Titovu tortu.

Titova torta; Foto: Instagram

Za Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika bivše SFRJ, zna se da je bio veliki gurman, stoga je i očekivati da je i baš ovu raskošnu kombinaciju kafe, oraha i čokolade toliko volio. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da je najviše volio kolače u kojima se čokolada kombinira s kafom, poput ovog.

Pa, bilo istine u ovim pričama ili ne, torta se zove Titova i vjerujete nam na riječ, preukusna je – stoga s vama dijelimo recept:

Sastojci za biskvit:

4 jaja

200 gr šećera

vanilin šećer

100 gr mljevenih oraha/lješnjaka

5 jušnih kašika kuhane kafe

5 kašika brašna

prašak za pecivo

3 kašike ulja

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka, bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjcima dodajte šećer, pa umutite te dodajte ulje i kafu. Izmiješajte uz dodavanje brašna s praškom za pecivo. Na koncu dodajte orahe ili lješnjake, sjedinite kašikom i umiksajte u to snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Prva krema:

400 ml mlijeka

5 kašika brašna

Priprema: 2 žumanjka u koja je potrebno dodati brašno i sjediniti mikserom, zatim staviti na štednjak da lagano prokuha kako bi se napravio puding.

Druga krema:

200 g maslaca

10 kašika šećera

vanilin šećer

100 g otopljene čokolade za kuhanje

3 kašike oraha

Priprema: Otopite čokoladu, dodajte maslac, šećer, vanilin šećer i orahe pa sve umutite. Sjedinite obje kreme. Na koru nanesite bogati fil, pa pospite mljevenim orasima ili čokoladom, ovisno o ukusu.

Uživajte!

  • 2
    Facebook
  • 1
    Twitter
  • 1
    Linkedin
  • 2
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove

26 Januara, 2023
Novosti

FIS Europa kup u OC Bjelašnica okupit će najelitnije skijaške

26 Januara, 2023
Novosti

U produkciji BH Content Laba: Snima se novi sitcom „Princ

25 Januara, 2023
Novosti

RAMAZANSKA UMRA II

24 Januara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Furaj Planetom Kuhinja

Najukusniji hljeb od banane

Ukoliko imate banana koje su već pomalo gnile, predlažemo da

Kuhinja

Originalni recept za ćevape

Donosimo vam recept za ćevape, jedan od omiljenih specijaliteta domaće

Zanimljivosti

Tito na dočeku Nove 1961. godine u Sarajevu

Novu godinu 1961. predsjednik nekadašnje SFRJ Josip Broz Tito i

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.