Titova torta – recept koji je zaludio bivšu Jugoslaviju

    Titova torta – recept koji je zaludio bivšu Jugoslaviju

    Iako nigdje ne postoji službena potvrda, gotovo da nema kulinarske stranice ili kuhara na prostoru Balkana koji u svom sadržaju nema recept za tzv. Titovu tortu.

    Titova torta; Foto: Instagram

    Za Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika bivše SFRJ, zna se da je bio veliki gurman, stoga je i očekivati da je i baš ovu raskošnu kombinaciju kafe, oraha i čokolade toliko volio. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da je najviše volio kolače u kojima se čokolada kombinira s kafom, poput ovog.

    Pa, bilo istine u ovim pričama ili ne, torta se zove Titova i vjerujete nam na riječ, preukusna je – stoga s vama dijelimo recept:

    Sastojci za biskvit:

    4 jaja

    200 gr šećera

    vanilin šećer

    100 gr mljevenih oraha/lješnjaka

    5 jušnih kašika kuhane kafe

    5 kašika brašna

    prašak za pecivo

    3 kašike ulja

    Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka, bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjcima dodajte šećer, pa umutite te dodajte ulje i kafu. Izmiješajte uz dodavanje brašna s praškom za pecivo. Na koncu dodajte orahe ili lješnjake, sjedinite kašikom i umiksajte u to snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.

    Prva krema:

    400 ml mlijeka

    5 kašika brašna

    Priprema: 2 žumanjka u koja je potrebno dodati brašno i sjediniti mikserom, zatim staviti na štednjak da lagano prokuha kako bi se napravio puding.

    Druga krema:

    200 g maslaca

    10 kašika šećera

    vanilin šećer

    100 g otopljene čokolade za kuhanje

    3 kašike oraha

    Priprema: Otopite čokoladu, dodajte maslac, šećer, vanilin šećer i orahe pa sve umutite. Sjedinite obje kreme. Na koru nanesite bogati fil, pa pospite mljevenim orasima ili čokoladom, ovisno o ukusu.

    Uživajte!