Top 10 razloga zašto posjetiti okolinu Trnova

Vrhovi sa kojih pogled puca na planinska prostranstva, bistre vode, živopisni pašnjaci, čist zrak i netaknuta priroda, samo su neki od mnogobrojnih razloga za uživanje u ljepotama trnovačke regije.

Autorica: Semra Hodžić

 

  1. Planinarske ture 

Vrhovi Bjelašnice, Igmana, Treskavice i Visočice neodoljivo privlače planinare. Kako i ne bi, kada se sa nekoliko atraktivnih vrhova vide nestvarni predjeli koji oduzimaju dah. Planinari mogu birati između nekoliko tura za pješačiti, a na svakoj od njih naići će na jedinstvene prirodne atrakcije: vodopade, vrela, pećine ili fantastične vidikovce. Predah mogu potražiti u nekom od brojnih planinskih domova gdje se služi domaća hrana.  

Foto: Muamer Drugovac

 

2. Biciklom za iskonski doživljaj planine

Za ljubitelje brdskog biciklizma Bjelašnica je neizostavna tačka jer na njoj osjete iskonski doživljaj planine. Staze su uglavnom asfaltirane, s rijetkim dionicama makadamskog puta. Kojom god stazom da krenete, da li preko Dejčića prema Trnovu, ili spust do Šabića, bilo da se odluče krenuti prema kanjonu Rakitnice ili dolinom Tušilskog potoka do Sinanovića, ili čak do Visočice prema Neretvi, iskustvo vožnje biciklom ovim predjelima pamtit će cijeli život.

3. Branje ljekovitog bilja, bobičastog voća i gljiva

Od proljeća do jeseni nepregledni pašnjaci u trnovačkoj regiji čudesno ožive. Na njima možete naći po jedan cvijet ili list za svaku boljku. Izdvojite jedan dan za izlet i šetnju nekom od lokalnih planina, naberite ljekovitih trava ili bobičastog voća, pa od njih spremite čajeva za zime ili sokova, džemova, pekmeza itd. Područje je bogato i gljivama, a poseban gušt pričinjava prošetati i ubrati sebi ručak. 

  1. Jezera na Treskavici

Na 1.500 metara nadmorske visine nalaze se „gorske oči“ planine Treskavice, njen najljepši ukras,  prekrasna glacijalna jezera koja su tu još od ledenog doba. Jezera su prava prirodna rijetkost sa specifičnom florom i faunom. Treskavica inače ima vrela koliko dana u godini, a jezera čak deset. Njihove kristalno čiste vode i nedirnutu okolinu dugo ćete pamtiti.

Veliko jezero na Treskavici; Foto: Muamer Drugovac
  1. Prirodni fenomen „Kazani“

Najpoznatije trnovsko izletište nalazi se u  blizini mjesta Turovi gdje rijeka Željeznica, nakon nekoliko stotina metara mirnog toka, tiho ulazi u uski kanjon koji je sama izdubila. Uz ovaj jedinstveni prirodni fenomen nalazi se uređeno izletište, na mjestu gdje je rijeka napravila krečnjačku gredu – kazan, kroz koji voda pjeni, ključa baš kao u nekom velikom kazanu na vatri i zbog ove neobične pojave ljudi su ovo mjesto nazvali „Kazani”. Ljeti ćete na ovom izletištu zateći i kupače.

Foto: S. Hodžić/Furaj.ba
  1. Tragovi historije 

Kao nijemi svjedoci da se život nekada ovdje odvijao i u srednjem vijeku danas podsjećaju kameni spavači na nekoliko nekropola stećaka: u Prečanima, Ledićima, Šabićima, Umoljanima , Delijašu… Zaštićene su kao nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine. Omiljene su objektivima fotoaparata, među kojima su najposebnije one koji sa njih promatraju kišu perzeida, koji se iz ovih krajeva najljepše vide. U gustoj borovoj šumi na igmanskom Proskoku zaostao je i jedan stari tenk iz rata. O historiji ovog kraja govore još i spomenici NOB-a, stara austrougarska kasarna i žandarmerijska stanica u Trnovu itd.

Foto: Furaj.ba
  1. Kanjon Rakitnice 

Ukoliko ste avanturističkog duha, jedan od najdubljih klanaca Evrope i mjesto gdje caruje netaknuta priroda za vas će biti pravi izbor. Jedna od najvećih pritoka Neretve, rijeka Rakitnica stvorila je 26 km dug, čudesno privlačan i teško pristupačan kanjon koji razdvaja planine Bjelašnicu i Visočicu, a spaja Bosnu i Hercegovinu. Nesvakidašnja ljepota, čiste vode i veličanstveni vodopadi uvjerit će vas kako je ovaj kanjon pravo čudo divlje prirode i jedna od najznačajnijih prirodnih znamenitosti BiH.

Foto: Muamer Drugovac
  1. Umoljani, selo iz legendi 

Bjelašnička sela su zaista posebna, naročito Umoljani smješteni na 1.275 metara nadmorske visine. Već po samom ulasku u selo imate šta vidjeti: nekropolu stećaka, stare vodenice, džamiju sa limenim krovom koja je zaštićena kao nacionalni spomenik BiH. Dok se penjete ka Studenom potoku koji je uz selo vezan zanimljivom legendom o aždaji, naići ćete na katune – autentične pastirske kolibe u kojima i danas borave mještani, a u kojima možete kupiti domaće proizvode. Rado će vam ispričati i legendu, te pokazati stijenu u kojoj se aždaja skamenila.

  1. Noć u hotelu s milion zvjezdica

Zamislite kako kroz prozor šatorskog okna na nebu vidite svaku zvjezdicu, a ujutro se budite uz cvrkut ptica i miris svježe rose s planinskih trava i cvijeća. Nema hotela na svijetu s takvom ponudom, koje krijepi dušu i odmara kao mir dok kampujete na nekom od mnogobrojnih brežuljaka i livada na Bjelašnici na kojima se može razapeti šator. Najomiljenije mjesto za kampovanje je područje Bare-Bijela, izuzetno pogodno i za roštiljadu.

  1. Uzbuđenje za sve generacije

Za sve ljubitelje adrenalina Bjelašnica je pravi raj. Izuzetno je pogodna za paraglajding, iskustvo koje će vam ponuditi da istinski doživite duh planine. Potražite ovu atrakciju u Babinom Dolu!  I stariji i mlađi mogu se okušati ziplineom u Javorovom dolu ili u selu Lukavac. A Bjelašnicom se možete još provozati i quadovima. Doživljaj Bjelašnice i Igmana na jedan savim drugačiji način omogućava  panoramsko razgledanje žičarom. Na Bjelašnici svaka druga korpa ima i držače za bicikle, tako da je i za ljubitelji biciklizma osiguran prevoz do vrha olimpijske ljepotice.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content