Top 3 lokacije za vožnju kajakom u blizini Sarajeva

Kad bih vam rekla da sam u maju 2019. gledala da kupim kajak na napuhavanje i da sama sa svojim prijateljicama posjećujem razne rijeke i jezera, vjerovatno biste odreagovali kao i svi koji su tu ideju odmah čuli, a to je:

  • JESI LI TI NORMALNA?
  • Znaš li koliko ima virova kod nas?
  • Šta ako se prevrneš?
  • Gdje ćeš ti sa dvadeset godina sama na tom čudu?
  • A gdje ćeš to držati?
  • Gdje ćeš uopšte voziti taj kajak?

Fotografije i tekst: Amina Kučuk

A mi smo zapravo samo uživale u svojoj slobodi, jer kad ćemo ako nećemo sad. Tad smo studirale, radile neke honorarne posliće i imale slobodnog vremena na pretek. Ni kučeta ni mačeta, što bi naš narod rekao.

Tako je prošla jedna godina, dosta se stvari promijenilo, a kao što ste mogli zaključiti i u prethodnom blogu, u moj život je ušla osoba koja voli iste aktivnosti kao i ja.

Sjedimo Nedim i ja tako jednog dana za vrijeme pandemije i razmišljamo šta bismo mogli raditi kada dođe toplije vrijeme, pošto smo zimu i proljeće (u jeku pandemije) proveli na planini.

Spominjem ja tu njemu: “Eto znaš, ja ti imam neku želju da kupim kajak, a kako su me svi prošle godine spriječili da ga uzmem, ove godine ću ga kupiti pa šta bude“. Očekujući istu reakciju kao i od prije, bila sam šokirana kada je on rekao: “Može, ali da ga kupimo zajedno“. Tako je kajak postao naša prva zajednička imovina.

Nakon što smo ga naručili, bili smo toliko nestrpljivi da smo svaki sat gledali da li je poštar došao, a onda smo se zapitali jedno: ZAISTA, ODAKLE KRENUTI?

Prva stvar koju smo se dogovorili jeste da to budu mirne vode, barem dok se ne naviknemo, a samim tim nam se i izbor smanjio.

Naše top 3 lokacije za vožnju kajakom u blizini Sarajeva su:

  1. JABLANIČKO JEZERO

Vjerovatno najbliža lokacija Sarajevu i ona koju redovno posjećujemo radnim danima nakon posla. Uglavnom nam treba sat vremena i 10 KM za gorivo, što je isto kao i da smo izašli u grad na piće. Kao i svaki naš izbor, ima mnogo plaža i prilaza, a naša najdraža je u Čelebićima.

  1. BORAČKO JEZERO

Gotovo neizostavno jezero za sve one koji žive blizu. Do Boračkog jezera je potrebno malo više vremena nego do Jablaničkog, a ulaz na samo jezero se plaća 5 KM i radi do 20 sati. Ovo je lokacija koju Nedim voli posjećivati zajedno sa svojim prijateljima, vjerovatno zato što je ovo “najživlji“ izbor i tu su uvijek “derneci“.

  1. RAMSKO JEZERO

Da biste došli do Ramskog jezera, trebate odvojiti jedan cijeli dan. Jezero je u neposrednoj blizini grada Prozora, a nudi veliki broj skrivenih plaža i napuštenih ostrva do kojih dolazite čamcem, kajakom, kanuom, brodicom ili splavom. Baš na ovom jezeru je ispunjen moj san, a to je piknik na kariranoj dekici sa lijepim pogledom i mjestom samo za nas dvoje.

Ramsko jezero Foto Amina Kučuk

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content