Kada dođu hladni dani, ništa nas tako ne raduje i okrepljuje kao topla čokolada, koja ne samo što zadovoljava naše nepce, već je dokazano da blagotvorno utječe na naše zdravlje i sreću.
Foto: Pixabay – Pexels
Klasična topla čokolada.
Sastojci
- kvalitetna čokolada s visokim udjelom kakaa,
- mlijeko,
- mlijeko u prahu i škrobno brašno/gustin (po želji)
Priprema:
Ukoliko volite gušću toplu čokoladu trebat će vam i mlijeko u prahu i gustin, no nije obavezno. Mlijeko treba da vam zavri dva puta, odnosno, zakuhajte ga, dodajte čokoladu pa stavite da zavri još jednom. Naspite u šolju, dekorišite sa domaćim ili kupovnim šlagom i naribanom čokoladom.
Topla čokolada s čilijem
Sastojci
- 2 kašike mlijeka u prahu
- kašičica čili praha
- 4 kašike gustina
- 4 kašike šećera u prahu
- 4 kašike kakaoa
- 100 g crne čokolade
- prstohvat cimeta
- prstohvat morske soli
Priprema:
Isjeckajte čokoladu na male komadiće, dodajte sve sastojke u teglu i dobro promućkajte. U međuvremenu, zagrijte dvije šolje mlijeka od 1,5 dl. Od te količine malo mlijeka odvojite u šoljicu, a zatim u mlijeko naspite tri velike supene kašike mješavine iz tegle. Kad mlijeko provri, dodajte ono mlijeko koje ste odvojili i miješajte da se ne naprave grudvice. Isključite ringlu i pustite da se smjesa malo krčka, ali vrlo oprezno – da ne bi zagorilo. Kada se smjesa dovoljno zgusne, sklonite je sa ringle i sipajte u šolje.
Foto: Pixabay – Pexels
Marshmallow topla čokolada
Sastojci
- vrećica Marshmallows-a
- čokolada za kuhanje
- mljeveni ili izmrvljeni keks
- drveni štapići
Priprema:
Rastopiti čokoladu za kuhanje, Marshmallows nabosti na štapiće, zatim ih umočiti u čokoladu pa uvaljati u mrvice keksa i postaviti vertikalno u šolju da se stvrdnu. Dodati toplo mlijeko i poslužiti.
Uživajte!
Foto: Pixabay – pixel2013