Tople čokolade: Za zdravlje i široki osmijeh

    Tople čokolade: Za zdravlje i široki osmijeh

    Kada dođu hladni dani, ništa nas tako ne raduje i okrepljuje kao šolja tople čokolade, koja ne samo što zadovoljava naše nepce, već je dokazano da blagotvorno utječe na naše zdravlje i sreću.

    Foto: Ilustracija

    Klasična topla čokolada.

    Sastojci

    • kvalitetna čokolada s visokim udjelom kakaa, 
    • mlijeko, 
    • mlijeko u prahu i škrobno brašno/gustin (po želji)

    Priprema: 

    Ukoliko volite gušću toplu čokoladu trebat će vam i mlijeko u prahu i gustin, no nije obavezno. Mlijeko treba da vam zavri dva puta, odnosno, zakuhajte ga, dodajte čokoladu pa stavite da zavri još jednom. Naspite u šolju, dekorišite sa domaćim ili kupovnim šlagom i naribanom čokoladom. 

    Foto: Ilustracija

    Topla čokolada s čilijem

    Sastojci

    • 2 kašike mlijeka u prahu
    • kašičica čili praha
    • 4 kašike gustina
    • 4 kašike šećera u prahu
    • 4 kašike kakaoa
    • 100 g crne čokolade
    • prstohvat cimeta
    • prstohvat morske soli 

    Priprema:

    Isjeckajte čokoladu na male komadiće, dodajte sve sastojke u teglu i dobro promućkajte. U međuvremenu, zagrijte dvije šolje mlijeka od 1,5 dl. Od te količine malo mlijeka odvojite u šoljicu, a zatim u mlijeko naspite tri velike supene kašike mješavine iz tegle. Kad mlijeko provri, dodajte ono mlijeko koje ste odvojili i miješajte da se ne naprave grudvice. Isključite ringlu i pustite da se smjesa malo krčka, ali vrlo oprezno – da ne bi zagorilo. Kada se smjesa dovoljno zgusne, sklonite je sa ringle i sipajte u šolje. 

    Foto: Ilustracija

    Marshmallow topla čokolada

    Sastojci

    • vrećica Marshmallows-a
    • čokolada za kuhanje 
    • mljeveni ili izmrvljeni keks
    • drveni štapići

    Priprema: 

    Rastopiti čokoladu za kuhanje, Marshmallows nabosti na štapiće, zatim ih umočiti u čokoladu pa uvaljati u mrvice keksa i postaviti vertikalno u šolju da se stvrdnu. Dodati toplo mlijeko i poslužiti.

    Uživajte!

    Foto: Ilustracija