Topla čokolada: Za zdravlje i široki osmijeh

Kada dođu hladni dani, ništa nas tako ne raduje i okrepljuje kao topla čokolada, koja ne samo što zadovoljava naše nepce, već je dokazano da blagotvorno utječe na naše zdravlje i sreću.

Foto: Pixabay – Pexels

Klasična topla čokolada.

Sastojci

  • kvalitetna čokolada s visokim udjelom kakaa, 
  • mlijeko, 
  • mlijeko u prahu i škrobno brašno/gustin (po želji)

Priprema: 

Ukoliko volite gušću toplu čokoladu trebat će vam i mlijeko u prahu i gustin, no nije obavezno. Mlijeko treba da vam zavri dva puta, odnosno, zakuhajte ga, dodajte čokoladu pa stavite da zavri još jednom. Naspite u šolju, dekorišite sa domaćim ili kupovnim šlagom i naribanom čokoladom. 

Topla čokolada s čilijem

Sastojci

  • 2 kašike mlijeka u prahu
  • kašičica čili praha
  • 4 kašike gustina
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 4 kašike kakaoa
  • 100 g crne čokolade
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat morske soli 

Priprema:

Isjeckajte čokoladu na male komadiće, dodajte sve sastojke u teglu i dobro promućkajte. U međuvremenu, zagrijte dvije šolje mlijeka od 1,5 dl. Od te količine malo mlijeka odvojite u šoljicu, a zatim u mlijeko naspite tri velike supene kašike mješavine iz tegle. Kad mlijeko provri, dodajte ono mlijeko koje ste odvojili i miješajte da se ne naprave grudvice. Isključite ringlu i pustite da se smjesa malo krčka, ali vrlo oprezno – da ne bi zagorilo. Kada se smjesa dovoljno zgusne, sklonite je sa ringle i sipajte u šolje. 

Foto: Pixabay – Pexels

Marshmallow topla čokolada

Sastojci

  • vrećica Marshmallows-a
  • čokolada za kuhanje 
  • mljeveni ili izmrvljeni keks
  • drveni štapići

Priprema: 

Rastopiti čokoladu za kuhanje, Marshmallows nabosti na štapiće, zatim ih umočiti u čokoladu pa uvaljati u mrvice keksa i postaviti vertikalno u šolju da se stvrdnu. Dodati toplo mlijeko i poslužiti.

Uživajte!

Foto: Pixabay – pixel2013

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content