“Tradicija uzgoja konja lipicanera” u BiH zaštićena UNESCO-m

“Tradicija uzgoja konja lipicanera” upisana je na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

 

Foto: Pexels

Odluka o upisu “Tradicije uzgoja konja lipicanera” na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je na 17. zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Ankica Gudeljević aktivno su u prethodnom razdoblju pružali podršku nominaciji. Ministrica Gudeljević sudjelovala je na zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, a jedna od tema razgovora s glavnom direktoricom UNESCO-a Audrey Azoulay bila je i zaštita dobara iz Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da je ministrica  Gudeljević  istaknula da je riječ o petom elementu iz BiH na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, a prvom koji je rađen kao serijska nominacija.

Inicijativa za upis „Tradicije uzgoja konja lipicanera“ pokrenuta je u Sloveniji, a uključile su se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Italija i Bosna i Hercegovina. Upis ovog elementa na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva rezultat je zajedničkog rada, a Međuvladin komitet u obrazloženju pohvalio je države za uzoran nominacijski fajl koji pokazuje blisku suradnju i uzajamno poštivanje.

Članovi Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine odlučili su na popis nematerijalne baštine, na kojemu je već oko 600 tradicionalnih zanatskih i ostalih umijeća iz 130 zemalja, uvrstiti tradicije uzgoja konja lipicanca, što će pozitivno utjecati na razvoj uzgoja ove rase konja u regionu, ali i na razvoj turizma.

Proces nominacije trajao je duže od dvije godine, a očekuje se da će upis pomoći i oživljavanju sela i izvođenju nekih novih elemenata za izvor prihoda, kroz turizam, sportske aktivnosti te kroz zaštitu seoskog područja.

Početci uzgajanja lipicanca vezuju se uz Habsburšku monarhiju, ali danas lipicaneri imaju posebnu ulogu u tradiciji i životu ruralnih područja. Dio su tradicionalnih obreda i svečanosti, navodi se u saopćenju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content