Travnički sir uskoro će dobiti rješenje o zaštiti geograskog, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja.
Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u Travniku, uspješno je završen proces certifikacije koji je realiziran u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, te se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti zemljopisnog podrijetla travničkog sira.
Načelnik Travnika Kenan Dautović kazao je kako je ovo prva zaštita geografskog porijekla ove vrste na području općine Travnik u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u narednom periodu planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića.
Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.
Zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, nizozemske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički sir.
Projekt zaštite travničkog sira realiziran je u suradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.
Njihovo veličanstvo – bosanskohercegovački sirevi