Travnički sir se pridružuje listi bh. zaštićenih proizvoda

Travnički sir uskoro će dobiti rješenje o zaštiti geograskog, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja.

Foto: Pixabay

Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u Travniku, uspješno je završen proces certifikacije koji je realiziran u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, te se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti zemljopisnog podrijetla travničkog sira.

Načelnik Travnika Kenan Dautović kazao je kako je ovo prva zaštita geografskog porijekla ove vrste na području općine Travnik u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u narednom periodu planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića.

Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.

Zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, nizozemske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički sir.

Projekt zaštite travničkog sira realiziran je u suradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.

Njihovo veličanstvo – bosanskohercegovački sirevi

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content