Trebinje, 260 dana sunca

Grad s 88 nacionalnih spomenika toliko je lijep da su slikari jednom prilikom zaključili da ga je još samo potrebno uramiti.

Foto: Samir Zahirović

Trebinje je smješteno u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske, ubrajajući se u najljepše destinacije Bosne i Hercegovine u kojoj predstavlja njen najjužniji grad.

Kafa ispod stoljetnih platana

Ko se sjeća kako su prije tridesetak godina izgledale lijepe hercegovačke čaršije, oduševit će se kada dođe ovdje vidjevši da je Trebinje uspjelo sačuvati duh starih vremena. Na malom prostoru, s daškom mediterana, na različitim stranama vidite intenzitet društvenih veza. Ljudi u prolazu ćaskaju neobavezno jedni s drugima, obližnje kafeterije žive svoj život baš kao i obližnja mala otvorena zelena pijaca na kojoj trgovci i kupci razmjenjuju svoje priče. Trebinje ima i jedinstvenu baštu ispod stoljetnih platana u koju se masovno svraća u ljetnom periodu.

Foto: Hodžić Semra

No, pored slatkoće koju mogu imati samo stari i manji gradovi, Trebinje, koje na dvoje dijeli ponornica Trebišnjica, krasi i obilje značajnih znamenitosti. Hodajući kroz grad neminovno je proći kroz njegov Stari grad koji nosi orijentalna, austro-ugarska te obilježja socijalnog realizma. Nedaleko od glavne kapije Starog grada nalazi se Osman-pašina džamija, zadužbina Osman-paše Resulbegovića, koji je kao prateće objekte džamije dao sagraditi mekteb i medresu, prve prosvjetne ustanove u Trebinju. U Trebinju je i džamija koju je podigao Osman-paša Resulbegović u ime sultana Ahmeda III, zbog čega nosi još i naziv Careva džamija. Smještena je u Starom gradu blizu desne obale rijeke Trebišnjice.

Careva džamija Trebinje, Foto: Samir Zahirović

Historijsko okruženje

Top turistička atrakcija Trebinja svakako je i Muzej Hercegovine, koji je osnovan 1952. godine zahvaljujući ideji najpoznatijeg Trebinjca, pjesnika i diplomate, Jovana Dučića, čija se zbirka s vrijednim umjetničkim eksponatima, između ostalih, ubraja u stalne postavke i naslijeđe muzeja. Jovan Dučić je sahranjen u crkvi Blagovještenja, Hercegovačkoj Gračanici, koja se nalazi na brdu Crkvina odakle se pruža prelijep pogled na grad.

Na listi najstarijih trebinjskih građevina važno mjesto pripada Arslanagića mostu, zadužbini Mehmed-paše Sokolovića, blizu kojeg je podignuta crkvica kod koje je sahranjen trebinjski župan Vlastelin Grd, koji leži, kako se govori, pod najstarijim poznatim stećkom u BiH.

Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, Foto: Samir Zahirović

I okolina Trebinja otkriva renomirana zdanja, poput poznatih srednjovjekovnih hrišćanskih duhovnih mjesta. To su manastir Svetog Petra i Pavla u Petrovom polju o kojem brinu monahinje, manastir Zavala posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice smješten na rubu Popovog polja, manastir Duži, čija je crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, te manastir Tvrdoš sa sjedištem Zahumsko-Hercegovačke i Primorske eparhije. Zatim hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg smješten u parku Jovana Dučića predstavlja monumentalnu građevinu, arhitektonsku mješavinu više stilova gdje dominira romanski, odnosno gotski nad vitzantijskim.

Dolaskom u Trebinje, osim što ćete se upoznati s historijom i kulturom jednog od najznačajnijih gradova BiH, otkrit ćete i nova mjesta – izletišta nadomak grada kao što su Lastva, Jazina, Ubla i Studenac, te doživjeti raskoš inspirativne prirode juga.

Kontakt:

Turistička organizacija Republike Srpske

Bana Milosavljevića 8

78000 Banja Luka

WEB: www.turizamrs.org

E-mail: tors@teol.net

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content