Tučepi – mjesto iz ljubavnih pisama Kike Sarajlića

Tučepi naše mladosti, bez marine i automobila i tek s ponekom prodavnicom, bili su naravno neuporedivo ljepši, ali u ovim je bilo bezbroj prekrasnih kafića i restorana, a uza sve to, mi smo imali dovoljno novca da često budemo njihovi gosti.

Izet Kiko Sarajlić “V. P.”

Foto: Furaj.ba

Jedno od najpopularnijih mjesta na Makarskoj rivijeri, ne samo među Bosancima i Hercegovcima, su prekrasni Tučepi. Sa prekrasnom plažom i šetnicom dugom četiri kilometra, a natkrivenom borovinom, jedno je od omiljenih izbora za ljetovanje.

Pored čistog mora, borovine i lijepih plaža, zbog kojih su Tučepi izbor za ljetovanje najčešće porodica s djecom, u ovo mjesto dolazi se i zbog mnoštva kafića i restorana, te kulturno-zabavnog sadržaja.

Tokom cijelog ljeta održavaju se “Tučepske ljetne večeri” na čijem su programu raznolike zabavne i kulturne priredbe, pa tako tučepskoj lučici i u njenim zaseocima domaći i gosti uživaju u ribarskim večerima, koncertima zabavne muzike, nastupima folklornih skupina i klapa, a odnedavno i predstava. Naime, stoljetni mir starih zaselaka prekidaju pozorišne predstave koje, uz bogatu domicilnu gastronomsku ponudu, nude nezaboravan doživljaj.

Foto: Furaj.ba

kKuTz je vjerojatno najzanimljiviji festival na cijeloj rivijeri na kojem umjetnici iz svih područja dođu u tučepske zaseoke, svake sedmice u jedan od njih, i s ljubiteljima pjesništva, pjesme, kiparstva, slikarstva dijele svoj talent. Posjetitelja je toliko da ljudi nekad sjede i na krovovima.

Šta vidjeti u Tučepima?

Biokovo

Tučepi su smješteni podno planine Biokovo, kao i ostatak Makarske rivijere. No baš iznad Tučepa nalazi se ulaz u Park prirode Biokovo star četiri decenije. S Biokova se pruža prekrasan pogled na Jadransko more, otoke i ostatak rivijere, a uživat ćete i u brojnim pješačkim i planinarskim stazama.

Najpopularnije mjesto na Biokovu je atraktivni Skywalk, smješten tik iznad Tučepa, što je zapravo providna šetnica koja se proteže iznad provalije duboke nekoliko stotina metara.

Plaža Nugal

Između Tučepa i Makarske skriva se donedavno nepoznata uvala na kojoj se smjestila plaža Nugal. Otkako je proglašena trećom najboljom plažom Evrope za 2019. godinu, svi je žele vidjeti. Do skoro je imala oznaku nudističke plaže, ali to više nije pravilo.

Zip line

Iznad Tučepa se nalazi i zip line dug oko kilometar, uz savršen pogled na more.

Ljetnikovci i crkve

U Tučepima se na samoj obali nalazi nekoliko baroknih ljetnikovaca iz 18. stoljeća koji su bili u vlasništvu plemićkih obitelji. Sjajno je da se danas u najimpresivnijem od njih može čak i ljetovati – ljetnikovac don Grubišića pretvoren je u Heritage Hotel Kaštelet.

Župna crkva sv. Ante Padovanskog nalazi se u Gornjim Tučepima i sagrađena je u neoromaničkom stilu 1901. godine. Iako je većina stanovništva otišla živjeti niže prema moru, središnja crkva ostala je u ‘pozadini’.

U Tučepima i okolici nalazi se još nekoliko crkava i kapelica, od kojih možemo izdvojiti crkvu sv. Mihovila iz 18. stoljeća te sv. Katarine iz predosmanskih vremena.

Foto: Furaj.ba

Mjesto gdje je ljetovao Kiko Sarajlić

U svojoj knjizi “V. P.” poznati bosanskohercegovački pjesnik Izet Kiko Sarajlić Tučepe je opisao kao jedno od najdražih mjesta na kojima je boravio sa svojom suprugom Mikicom. U Tučepima su bili i posljednji put zajedno na ljetovanju.

Njegova supruga Mikica, o kojoj je najradije pisao, te davne 1959. godine radila je kao šef “Putnikove” poslovnice za Makarsku rivijeru. Mala sobica na samoj terasi i danas, a i tada luksuznog hotela “Jadran”, bilo je njeno radno mjesto.

Sarajlić je, dok je ona radila, i boravio kod nje. Na terasi hotela su imali i svoj sto, za kojim su ostavljali papiriće sa natpisom “V. P.”, što je u vojnoj terminologiji tada označavalo vojnu poštu, ali su je oni preimenovali u “Volim Puno” i otud naziv knjizi u kojoj su Tučepi opisani.

Ostatak ljeta provodili su u pisanju ljubavnih pisama, a on u knjizi napominje da, ako je tada i bio bijesan na njene šefove što je radila tako daleko od Sarajeva, kasnije im je bio duboko zahvalan. “Tih sedamdeset dana ionako bi se utopilo u mnoštvo naših zajedničkih godina, a ovako danas imam ta pisma koja mi više od ičeg drugog vraćaju sjećanje u to daleko vrijeme.”

“Mi smo tog ljeta toliko bili željni jedno drugog da je ta želja ostala zauvijek. Meni je naravno jasno da se više nikada ni na jednoj terasi nećemo držati za ruke, da su svi naši Tučepi već bili, ali želja je i dalje tu…”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content