Turbe princeze Katarine – simbol bh. historije u S. Makedoniji

Na jednoj od padina brežuljka Urjan baba unutar parka šume Gazi-baba u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, nalazi se znameniti spomenik bosanskohercegovačke historije i značajan kulturno-historijski spomenik ovog grada – turbe princeze Katarine, jedine kćerke omiljene bosanske kraljice Katarine i kralja Stjepana Tomaša.

Turbe bosanske princeze Katarine u Skoplju; Foto: Afan Abazović

Turbe “Kralj K’zi” ili “Kralj k’zinin mezari” smješteno je na mezarju pored puta zvanog Hadžilar Jolu kojim se nekada iz Skoplja išlo prema gradu Kumanovu. Pretpostavlja se da je sagrađeno krajem XV ili početkom XVI stoljeća, za vrijeme vladavine Osmanskog carstva, a dao ga je podići Isa-beg Ishaković.

Iako o tome nema preciznih historijskih izvora, vjeruje se da pod njim sahranjena princeza Katarina, kćerka bosanske kraljice Katarine Kosače i kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, koja je živjela i umrla u Skoplju, gdje se o njoj brinuo upravo Isa-beg Ishaković kome je data na čuvanje i kod kojeg je živjela na dvoru.


Oproštajno pismo kraljice Katarine | Furaj.ba

Pismo koje je kraljica Katarina napisala svojoj dječici pred smrt, Sigismundu i Katarini koju su Turci zarobili, odveli u Tursku i koje nije nikada više vidjela. Piše: Enver Imamović Bosanski vladari su po običaju svog vremena sa pratnjom boravili sad u ovom sad u onom gradu, mada im je Bobovac bio stolni grad.


Od majke i oca otrgnuta je još kao djevojčica. Kako se historičari ne slažu oko godina njenog rođenja, nije poznato je li otišla od majke sa tri ili devet godina. Posljednji put sa majkom su se vidjeli u Kozogradu kod Fojnice, no postoji i legenda koja kaže da su ih Osmanlije presrele kod Konjica. Oca su joj pogubili, majku protjerali iz Bosne, a polubrata Stjepana Tomaševića ubili dok je branio svoje prijestolje. Nju i njenog brata su poslali u Istanbul. Za Sigismunda je poznato da je u Istanbulu primio islam, dobio ime Ishak-beg Kraloğlu (Kraljević), te da je postao komandant i sandžak-beg sa zavidnom vojnom i političkom karijerom. Nakon 1493. godine, njegovo ime se ne pojavljuje više u historijskim izvorima.

O sudbini princeze Katarine postoji više različitih verzija, a historičari se ne slažu ni oko datuma njene smrti. Jedna od njih kazuje da Katarina nije ni dospjela u Istanbul, već da se u Skoplju razboljela, te da je tu i umrla, a drugi da je umrla na putu prema Skoplju 1463. godine, dok treća verzija govori da je umrla u tom gradu 1474. godine kada se posljednji put spominje u izvorima. No, svi se slažu da je umrla mlada. Poznato je da se o njoj za života brinuo znameniti vojskovođa i vakif Isa-beg Ishaković koji je osnovao Sarajevo. Pretpostavlja se da je princeza Katarina primila islam zbog turbeta koje joj je podignuto kao kraljevskoj kćerki, jer se u islamu inače ženama nisu dizala turbeta. Njeno muslimansko ime bilo je Tahiri hanuma, dok neki izvori navode i ime Emina. Pretpostavlja se i da se nije udavala jer bi onda muževo prezime pisalo na turbetu, a ne bi stajalo kraljeva kćerka.

Turbe bosanske princeze Katarine u Skoplju

Spomenik princeze Katarine srušen je 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres i sravnio sa zemljom gotovo 80 posto grada. Ministarstva kulture S. Makedonije i Federacije BiH zajednički su implementirali projekat obnove ove značajne kulturne baštine, te je obnovljeno turbe otvoreno za javnost u decembru 2014. godine.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content