TURSKA
Turska, koju je Vijeće Evrope stavilo na mapu “puteva maslina”, proizvodi masline u svim regijama, a najvažnije zone proizvodnje nalaze se na Egejskoj obali.
Poznata kao cvjetna bašta Turske, Isparta je u posljednjih nekoliko godina postala popularna destinacija za ekoturizam.
Mediteranska i egejska obala Turske odišu neodoljivim šarmom tokom cijele godine, jer posjetiteljima pružaju mogućnosti da se opuste na besprijekornim plažama s Plavom zastavom, istraže drevne gradove i uživaju u raznolikost okusa jedinstvene kuhinje.
Planina Ida (Kazdağları), smještena između provincija Çanakkale i Balıkesir na sjeverozapadu Turske, poznata je vazdušna banja.
Jedna od najpostojanijih atrakcija Turske su čuvene Pamukkale, kompleks jedinstvenih mineralnih izvora koji podsjeća na zamrznute slapove.
Krenimo na brzi obilazak ovog grada, gdje nas iza svakog ugla čekaju fascinantne priče...
Ova gastronomska oaza sa Michelinovom ocjenom, poznata po vinogradima i restoranima od farme do stola, nudi kaldrmisane ulice, kamene kuće sa erkerima i luksuzne i udobne butik hotele.
Provedimo 48 sati u Istanbulu istražujući historiju grada, susrećući se na najzanimljivijim atrakcijama i kušajući originalnu kuhinju s Mišelinovim zvijezdicama!
Turski Eastern Express, jedna od najprestižnijih svjetskih željezničkih linija
Sa bogatom historijom, prekrasnim pejzažima i raznovrsnim kulturnim naslijeđem, Turska je primjer održive turističke destinacije. Ostvarila je značajan napredak u promociji održivog turizma kroz Nacionalni program održivog turizma i prva je država u svijetu koja razvija obavezni nacionalni program u saradnji sa Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC).
U Istanbulu – gradu sa velikim brojem obala – ribolov je način života. U jesen je Bosfor posebno bogat, dok zimska sezona u Istanbulu donosi bogat izbor ribe. Sezonski ulov varira od inćuna do cipala, od plave ribe do palamide, od sardina do skuše i šura, koji krasi trpeze Istanbula tokom cijele godine.
Izmir i Bodrum pridružuju se Istanbulu kao dvije nove turske lokacije koje su ispitali i odobrili MICHELIN inspektori! Proširenje na dvije kultne turističke teritorije potvrđuje Tursku kao bogatu i uzbudljivu gurmansku destinaciju. Koji su restorani odobreni u Izmiru i Bodrumu - bit će poznato 09. novembra 2023. godine na ceremeniji u Istanbulu kada će vodiči biti objavljeni zajedno sa istanbulskim.