Turski Daily Sabah o BiH: Osjećaj je kao da ste u filmu

Novinarka turskog magazina Daily Sabah Asene Asanova boravila je prije dvije godine u Bosni i Hercegovini, a nedavno je objavila reportažu o tome šta je zabilježila u našoj zemlji.

Foto: Depositphoto

Kako je navela Asanova, nakon posjeta Mostaru, Blagaju, Sarajevu i Tuzli, u Bosni i Hercegovinu oduševila su je brojna historijska nalazišta, prekrasna priroda i tradicionalna hrana zbog kojih je našu zemlju stavila u vrh destinacija koje bi trebalo posjetiti.

“Zaljubila sam se u BiH od prve minute”

Asanovi je putovanje u Bosnu i Hercegovinu bilo zapravo posljednje putovanje prije početka pandemije koronavirusa i neplansko. Samo je željela pobjeći od istanbulske gužve i buke i otići bilo gdje.

“Da budem iskrena, uopće nisam imala velika očekivanja, ali na moje iznenađenje, zaljubila sam se u zemlju od prve minute dolaska u ovu državu”, navodi Asanova u tekstu.

U svojoj reportaži istaknula je kako je bila oduševljena količinom zelenih površina koje BiH posjeduje – njene ogromne planine i netaknute šume koje nigdje prije nije vidjela.

U kanjonu Neretve

“Izgledalo je kao prizor iz filma. Put od Sarajeva do Mostara obilježile su planine, a u nekim dijelovima prati vas i rijeka. Vijugavi putevi, veličanstveni planinski vrhovi i divljina učinili su da se osjećam kao u filmu Avatar. Put do Mostara trajao je nekoliko sati. Umjesto da pričam s ljudima koje nisam vidjela dugo, sve što sam mogla učiniti jeste da gurnem glavu kroz prozor i divim se pogledu. Bila sam u državi svega nekoliko sati i već sam znala da ću se vratiti”, navodi se u reportaži.

Mostar i Blagaj – prve destinacije

Prve destinacije koje je Asanova istražila tokom boravka u BiH bile su Mostar i Blagaj.

Old Bridge Stari Most in Mostar, Bosnia and Herzegovina

“Mostar je poznat po Starom mostu koji su uništile hrvatske snage tokom rata u BiH, ali je obnovljen nakon rata. Most nije ujedinio samo dvije strane grada već i bošnjački i hrvatski narod koji uvijek na tom prostoru živi zajedno. Uz podršku Turske, most je obnovljen 2004. godine u skladu sa svojim prvobitnim izgledom. Okružen je historijskim ulicama ispunjenim trgovinama, a restorani koji se nižu uz ulice vas jednostavno mame da probate tradicionalna bosanska jela. Nakon što završite s istraživanjem Mostara, postoji još jedno obavezno mjesto koje trebate posjetiti – Blagaj. Gradić se nalazi na izvoru rijeke Bune i poznat je po tekiji s elementima koji kombinuju osmanski i mediteranski stil”, navela je u svom tekstu.

Iz Mostara zaputila se prema Tuzli za koju je u tekstu navela kako je to kulturno središte ovog dijela države.

Panonska jezera iz zraka; Foto: Fahrudin Kreštalica

“Vožnja od Mostara do Tuzle bila je izvanredna. Ova država je savršena za sve one koji vole izlete. Tuzla je kulturno, obrazovno i turističko središte sjeveroistoka države. Kada dođete do centra grada, možete prošetati kamenim ulicama, upiti atmosferu greada i popričati s mještanima uz šolju kafe. Na sjevernoj strani grada pronaći ćete spomen na masakr u Tuzli 25. maja 1995. godine u kojem je poginula 71 osoba. Za većinu mještana ovaj spomenik je najvažnije mjesto u gradu”, navodi se.

“Sarajevo s razlogom zovu ‘evropskim Jerusalemom'”

Posljednji dan putovanja, Asanova je provela u Sarajevu, glavnom gradu BiH, za koji je istakla da se s razlogom zove “evropskim Jerusalemom”.

“Posljednji dan putovanja proveli smo u Sarajevu. Zbog svoje duge historije i kulturne raznolikosti, Sarajevo se ponekad naziva i ‘Jerusalemom Evrope’. Sarajevo je jedan od glavnih evropskih gradova koji ima džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crku i sinagogu gotovo u istom kvartu. Sam grad je lijep jer posjeduje tragove raznih carstava koji su njime vladali u prošlosti. Osmanlije su donijele fontane, islam, džamije. Beč je donio moderne hotele, biblioteke, željeznice i eleganciju kakvu je posjedovala Austro-Ugarska”, navodi u tekstu.

Sarajevo – evropski Jerusalem; Foto: Kemal Bećirević

“Šetajući starim gradom vidjet ćete mnogo šarmantnih trgovina i kafića. U tim trgovinama možete pronaći sve što trebate kao turista, a zatim uživati i u tradicionalnoj hrani. Na kraju godišnjeg odmora, zapitala sam se kako je tako vrijeme brzo prošlo, ali uvjeravam vas da ćete uživati u svakoj minuti provedenoj u ovoj lijepoj zemlji. Posljednji put sam posjetila BiH prije dvije godine, ali jedva čekam ponovo da je vidim”, zaključila je novinarka Asene Asanova u putopisnoj reportaži za turski magazin Daily Sabah.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content