Turski šafran iz najboljeg uzgajališta na svijetu dobio priznanje EU

Šafran je najskuplji začin na svijetu koji se proizvodi iz istoimene aromatične biljke. Da bi se proizvelo jedan kilogram začina, potrebno je ubrati oko 80.000 do 150.000 cvjetova na površini od oko 1.000 četvornih metara.

Foto: Pixabay

Najviše šafrana uzgaja se u turskom Safranbolu, čija je biljka poznata pod imenom “Safranbolu Safranı” sada dodata u registar zaštićenih oznaka porijekla (PDO) Evropske unije.

Ovaj grad u pokrajini Karabük na sjeveru Turske ime je dobio od grčke riječi saffron koja znači “šafran”, te je prije bio poznat kao Saframpolis (“Grad šafrana”). Naime, grad je najpoznatiji prema tradiciji uzgoja i trgovini šafrana, koja je još uvijek živa u obližnjem selu Davutobası koje slovi kao uzgajalište najboljih šafrana na svijetu.

Šafran “Safranbolu Safranı” se dobija od cvjetova ljubičaste aromatične biljke koja se uzgaja u selima okruga Safranbolu. Grimizni dio cvijeta se suši u svom izvornom obliku bez drobljenja ili u prahu, zadržavajući njegovu boju, a sušeni proizvod koristi se kao začin.

Uzgoj šafrana u Safranboluu, koji ima polusuhu klimu sa malo vlažnih svojstava, usko je povezan s klimatskim karakteristikama regije. Sadnja, okopavanje, a posebno berba šafrana se obavlja ručno i pažljivo. Cvjetovi šafrana se beru u ranim jutarnjim satima kada su cvjetovi još zatvoreni u obliku pupoljaka kako bi se dobio visokokvalitetni šafran očuvanjem eteričnih ulja biljke. Nakon toga, iskusnim rukama se s cvijeta u jednom komadu uklanja stigma dio. Ovo je najvažniji proces proizvodnje šafrana.

Očekuje se da će registracija šarana u EU povećati njegovu prepoznatljivost u Turskoj i šire i imati ključnu ulogu i za proizvođače i za potrošače, jer će potrošači znati da dobijaju pravi „Safranbolu Safranı” šafran kada vide logo.

Priznanje EU pomoći će da se zaštiti naziv šafrana “Safranbolu Safranı” i da se promovira proizvod i njegove jedinstvene karakteristike povezane s geografskim područjem proizvodnje, kao i tradicionalnim znanjem i iskustvom.

Kada je u pitanju turska kuhinja, šafran se koristi u jelima od mesa, kuhanoj riži i zerde desertu.

Turska je postala prva zemlja u Evropi koja je šafran registrovala u EU i druga zemlja u svijetu koja ima začine koje je registrovala EU nakon Kine.

Šafran, koji je dao ime okrugu, ima mnoge namjene, uključujući tkanje, hranu, gastronomiju, medicinu i kozmetiku. Njegova proizvodnja raste iz godine u godinu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content