Turşu suyu – sok od kiselog povrća

Istanbul ima bogatu ponudu ulične hrane. Sigurno ste primijetili da ulični prodavci na svojim štandovima imaju ovaj roze napitak

 

Foto: Furaj.ba

Turşu suyu je napravljen od ukiseljenog povrća koje može da varira u zavisnosti od regiona, ali uglavnom se koriste mrkva, kupus, krastavac, cvekla, luk, paprika i bijeli luk. Sam sok je mješavina vode, soli i soka od turšije (slani rasol).


Osmanlije su otkrile da sok od turšije pomaže kod simptoma dehidracije i da je dobar za čišćenje organizma, pomaže kod ublažavanja mamurluka i glavobolje, a koristi se i kao prirodni probiotik. Odličan je i za podizanje energije. 

Reč “turşu” potiče od persijske reči “torsh” što znači “kiselo”⠀.

Prodavce ovog osvežavajućeg tradicionalnog napitak možete vidjeti širom Turske a u Istanbulu su najčešće kod mosta Galata (strana Eminönü)

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content