Istanbul, grad na dva kontinenta

Istanbul je nekadašnja prijestolnica tri velika carstva-Rimskog (330.-395.), Bizantskog(395.-1453.)  i Osmanskog (1453.-1923.). Na tom  mjestu  su se sudarile dvije kulture, evropska i azijska,  i dvije vjere, hrišćanstvo i islam.

Grad je okružen morem s tri strane i očaravajuća je kombinacija orijentalne prošlosti i evropske budućnosti. Kroz historiju je nosio različita imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul.

Njegova ljepota i leži u sposobnosti da na jednom mjestu obuhvati mnoge različitosti. Najpopularnije i historijski najkoncentrovanije mjesto u Istanbulu je Sultanahmet. Ovo je najstariji dio grada. Nalazi se na poluostrvu Eminonu koje leži na raskršću Zlatnog roga, Bosfora Mramornog mora.

Među građevinama koje zadivljuju na Sultanahmetu prva na spisku je Aja Sofija koja je sagrađena za vrijeme cara Justinijana u VI vijeku kao pravoslavna crkva. Kasnije su je Osmanlije osvajanjem Carigrada 1453. godine pretvorili u džamiju, a Kemal-paša Ataturk je 1935.godine dao da se pretvori  u muzej.

Plava džamija ili Sultanahmet džamija je jedna od najpopularnijih u Istanbulu. Prvo ime nosi po unutrašnjoj dekoraciji, pločicama plave i zelene boje na zidovima i kupoli. Drugo po sultanu u čije vrijeme je građena, sultanu Ahmetu I. Nalazi se nasuprot Aja Sofiji i smatra se da ju je sultan izgradio ne bi li njome parirao veličini i sjaju Aja Sofije. Njenih veličanstvenih šest minareta i kupola mogu se vidjeti miljama daleko kako svjetlucaju pod sunčevim zrakama. Također, predstavlja i važno sastajalište i centar dešavanja za ovaj dio grada.

Istanbul ima i dva vladarska dvorca Topkapi  Saraj i Dolmabahče palatu, sjedišta sultana. Topkapi Saraj je mjesto  na kojem su sultani najduže vladali i boravili. Smješten je u samom vrhu poluostrva starog djela grada uz Aja Sofiju, s pogledom na Mramorno more i Bosfor. Građen je u periodu od XVI do XVII vijeka. Sastoji se iz niza, uglavnom, prizemnih zgrada smještenih u lijepo uređenom parku. Ima dva dijela: jedan u kome je živio sultan s članovima porodice, i drugi, radni dio iz koga je vladao. Poseban dio činio je harem u kome su živjele sultanove žene i djeca. Topkapi Saraj je danas muzej izuzetne vrijednosti i značaja u kome su izloženi raznovrsni predmeti od zlata, srebra, sedefa, svile, obloženi dragim kamenjem, kao što su nakit, mačevi, vaze, odjeća, porculan i drugi predmeti.

Druga palata, Dolmabahče nalazi se u novijem evropskom djelu i proteže se duž same obale Bosfora. Izgrađena je sredinom XIX vijeka u baroko, rokoko i neoklasičnom stilu. Po spoljnjem obliku i unutrašnjem uređenju slična je značajnim palatama zapadnih evropskih država toga vremena. Ima preko 300 soba i salona. Krasi je kitnjasta fasada i bogato ukrašena unutrašnjost. U odvojenom djelu bio je smješten harem, gdje je stanovao sultan sa porodicom. U Dolmabahčeu  je živio do 1938.godine i Kemal-paša Ataturk, gdje je i umro.Od tog vremena Dolmabahče postaje muzej koji  danas posjećuje veliki broj turista.

Jedan od simbola Istanbula je i Kapali čaršija koja ima oko 4.000 radnji. Ova ogromna pijaca datira iz XV stoljeća, a osnovao ju je sultan Mehmed II. Danas se ovdje može naći sve od hrane, garderobe, obuće, začina, suvenira, nakita…

Bazilika Cisterna tur. Yerebatan Sarayı je bila najveći pokriveni rezervoar u gradu. Izgrađena je 532.godine na mjestu gdje je bila velika bazilika. Kapacitet joj je 100.000 tona vode. Voda je u ovu cisternu dolazila putem vodovoda koji je povezivao izvor kod Beogradske šume s bazilikom, dug 19 km. U bazilici se nalazi glava Meduze. Unutrašnjost bazilike krase mermerne i granitne kolonade rađene u mješavini dorskog, korintskog i jonskog stila. Bazilika je posljednjih godina znatno rekonstruisana i preuređena.

Rustem-pašina džamija  smještena na Hasırcılar Çarşısı je mala, ali po mišljenjima mnogih najljepša džamija u Istanbulu. Izgrađena je 1561.-1563.godine za vrijeme velikog vezira Rustem-paše. Djelo je čuvenog osmanskog mimara Sinana. Njenoj ljepoti najviše doprinose plavo, crveno i bijelo oslikane ploče s cvjetnim i geometrijskim motivima koje prekrivaju zidove.

Stare džamije, palate, muzeji i bazari oslikavaju njegovu raznoliku historiju. Čitav grad predstavlja veliki muzej vizantijske, rimske, osmanske i moderne turske kulture. Istanbul je u isto vrijeme star i moderan, azijski i evropski, mističan i svakodnevan. Ova raznolikost je jedna od glavnih privlačnosti Istanbula.

Autor: Selma Rustempašić

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content