
Turşu suyu – sok od kiselog povrća
Istanbul ima bogatu ponudu ulične hrane. Sigurno ste primijetili da ulični prodavci na svojim štandovima imaju ovaj roze napitak

Turşu suyu je napravljen od ukiseljenog povrća koje može da varira u zavisnosti od regiona, ali uglavnom se koriste mrkva, kupus, krastavac, cvekla, luk, paprika i bijeli luk. Sam sok je mješavina vode, soli i soka od turšije (slani rasol).
Osmanlije su otkrile da sok od turšije pomaže kod simptoma dehidracije i da je dobar za čišćenje organizma, pomaže kod ublažavanja mamurluka i glavobolje, a koristi se i kao prirodni probiotik. Odličan je i za podizanje energije.
⠀
Reč “turşu” potiče od persijske reči “torsh” što znači “kiselo”⠀.
Prodavce ovog osvežavajućeg tradicionalnog napitak možete vidjeti širom Turske a u Istanbulu su najčešće kod mosta Galata (strana Eminönü)
⠀
Reč “turşu” potiče od persijske reči “torsh” što znači “kiselo”⠀.
Prodavce ovog osvežavajućeg tradicionalnog napitak možete vidjeti širom Turske a u Istanbulu su najčešće kod mosta Galata (strana Eminönü)
⠀