Tuzla: Vaša destinacija za ljetovanje u BiH

Za 2021. godinu urednički tim portala In Your Pocket je svrstao Tuzlu među 21 preporučenu evropsku turističku destinaciju. 

Foto: TZ Tuzla

Mikrokosmos BiH

Urednik portala In Your Pocket John Bills se založio da Tuzla bude u vrhu liste, opisujući je kao da „možda ne privlači pažnju poput Sarajeva ili Mostara, ali takva nenametljivost upravo joj odgovara“. „Grad poezije, slikarstva i ustrajnosti, sa svojim kompaktnim  i šarmantnim središtem koje blista poput najsjajnije zvijezde, premda ‘kompaktan’  možda i nije najbolji termin za  gradski centar u kome se nalazi veliko slano jezero koje Tuzlu čini jedinstvenom u Evropi. Višestoljetna eksploatacija soli je odigrala značajnu ulogu u razvoju grada, pa je i današnja moderna Tuzla staru dobru so stavila u prvi plan kroz  prekrasna slana jezera i fantastični Muzej solarstva. Iskusite najprijatniju atmosferu u zemlji, neke od njenih najboljih kafana i ćevabdžinica i spoznat ćete ogroman mikrokosmos svega što Bosnu i Hercegovinu čini tako veličanstvenom“, navodi se u tekstu. 

Grad na zrnu soli

Mnogi Tuzlu zovu „grad na zrnu soli“, a to „zrno soli’ su stotine miliona tona kamene soli i slane vode, koje je iza sebe ostavilo staro Panonsko more kada se prije više od deset miliona godina povlačilo sa ovih prostora.  Kroz vrijeme, grad je rastao i mijenjao se, no njegovo je ime uvijek ostajalo vezano za so. Ostaci Panononskog mora su i danas predstavljeni u srcu Tuzle kroz kompleks Panonskih jezera, koji predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju u BiH i jugoistočnoj Evropi. Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Grad Tuzla je za njih dobio najviše priznanje Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija – 2012 UNWTO ULYSSES AWARD koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalaze se tri slana jezera, slapovi sa slanom vodom, arheološki park „Neolitsko – sojeničko naselje“ i geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Na Panonskim jezerima se provode standardi certifikata Plave zastave za plaže mora i jezera, koji su prilagođeni i novim okolnostima pandemije COVID-19 i koja i u ovim izazovnim vremenima pandemije nude priliku za kvalitetan odmor i relaksaciju bez brige o riziku od zaraze.  

Trgovi i parkovi 

Foto: TZ Tuzla

Najveći i najljepši trg u BiH – Trg Slobode mjesto je odmora i okupljanja ne samo Tuzlaka, već i turista. Centralno mjesto na Trgu zauzima velika fontana koju krase ornamenti stećaka. Nedaleko od ovog trga nalazi se i Soni trg sa muzejskom postavkom, konzerviranim ostacima starog sonog bunara i stiliziranom fontanom u obliku neolitske posude za isoljavanje koji govori o historiji proizvodnje soli i tradiciji multietničnosti Tuzle. Soni trg je centar historijskog dijela grada, oko kojeg se nižu desetine uskih, granitom popločanih uličica, uvijek punih života i mladosti. U samom centru grada očekuju vas zelene oaze Gradskog parka, šetališta Slana banja, i parka Ilinčica, koje su pravi bijeg od gradske vreve. U samoj jezgri grada, u očuvanoj staroj „čaršiji“ su stotine ugodnih mjesta za ispijanje kafe i sređivanje dojmova, ali i stjecanje novih! Pješačkim mostom povezan sa kompleksom Panonskih jezera, Centralni gradski park krasi spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, te kameni obelisk s tekstom Povelje Kulina bana. 

Grad kulture i sporta

Foto: TZ Tuzla

Ljubitelji kulture i sporta na svakom koraku otkrivat će mjesta vrijedna pažnje! Posjetite Međunarodnu galeriju portreta Tuzla koja u svom fundusu ima preko 5.000 umjetničkih djela, atelje „Ismet Mujezinović” kojeg je iza sebe ostavio jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika i akademski slikar. Kulturni sadržaji Tuzle su najbolje predstavljeni kroz Narodno pozorište Tuzla, koje je najstarije pozorište u BiH, ali i kroz brojne kulturne manifestacije kao što su: „Cum Grano Salis“, „Interbifep“, Festival „Kaleidoskop“, „Ljeto u Tuzli“, Tuzlanski pozorišni dani, Tuzla film festival, Bijenale minijature, Teatar kabare „TKT“ Fest, Festival sevdalinke, Festival dječije pjesme „Majski cvijet“ i mnogi drugi. Tuzla je i grad sporta, a jedan od poznatijih tuzlanskih brendova je Radničko sportsko društvo „Sloboda“, osnovano davne 1919. godine i koje je najbolji pokazatelj da samo istinske vrijednosti zaista traju.

Posjetite Tuzlu!

O Tuzli njeni gosti i posjetioci kažu da je grad koji plijeni i osvaja svojom toplinom i otvorenošću prema svima. U Tuzli ćete uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, jer ćete na svakom koraku imati priliku probati specijalitete tradicionalne bosanske i internacionalne kuhinje. Ali nigdje kao u Tuzli nećete uz odličnu gastro ponudu imati pogled na jedinstvena slana jezera u samom srcu grada!


Da biste se najlakše informisali o svemu što možete vidjeti i okusiti u Tuzli, posjetite Turistički info centar u sklopu Turističke zajednice Grada Tuzle na Sonom trgu. Posjetitelji Tuzle ovdje mogu pronaći sve neophodne informacije o turističkoj ponudi grada, podatke o raspoloživom smještaju, aktuelnim zbivanjima u gradu, kao i turističke karte i suvenire. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content