U Domu armije održan koncert povodom 100 godina od osnivanja Republike Turske

Sinoć je u Domu armije u Sarajevu održan spektakularan koncert povodom 100. godišnjice osnivanja Republike Turske, u organizaciji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Istanbulskog tehničkog univerziteta (ITU) a u izvedbi Turskog muzičkog državnog konzervatorija ITU-a.

Gosti iz Turske, izvođači saza i hor solista, predstavili su klasična djela tradicionalne muzike svoje domovine. Ovaj događaj privukao je oko 300 posjetitelja, koji su uživali u koncertu u sklopu obilježavanja stogodišnjice postojanja Republike Turske.

Uz podršku Ambasade Republike Turske u Sarajevu, Instituta Yunus Emre i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koncert je okupio brojne značajne ličnosti, među kojima su bili Nj.E. turski ambasador u BiH Sadik Babur, rektor Tehničkog univerziteta iz Istanbula, Ismail Koyuncu, te predstavnici političkog, kulturnog i diplomatskog života u BiH. Savjetnik za kulturu i turizam pri Ambasadi Republike Turske u BiH, Ahmet Atabas istakao je da je ovaj događaj prilika da se obilježi još nekoliko važnih jubileja.

“Pored proslave stote godišnjice Republike Turske, ove godine obilježavamo i 250. godišnjicu osnivanja Istanbulskog tehničkog univerziteta, kao i 20. godišnjicu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), koji zajedno s ITU-om provodi program dvojnih diploma. “, izjavio je Atabas.

Rektor ITU-a, Ismail Koyuncu, izrazio je zadovoljstvo da je ovakav kulturni događaj organiziran upravo u Sarajevu. Kazao je da je ovo prilika i da se s kolegama u Sarajevu i BiH razgovara o unapređenju saradnje među univerzitetima, kao i da se razmijene ideje o mogućim novim zajedničkim aktivnostima i projektima u budućnosti, u saradnji s turskom ambasadom, Institutom “Yunus Emre” i drugim ustanovama u BiH.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content