U Sarajevu počeo festival “Grad” – Ovogodišnji moto je sloboda govora

  U Sarajevu počeo festival “Grad” – Ovogodišnji moto je sloboda govora

  Otkrivanjem skulpture Davorinu Popoviću autora Adisa Fejzića, mini koncertom violine Jasmine Šehanović, nastupom Sinana Alimanovića, obilaskom izložbe posvećene Kemalu Montenu, u Collegium Artisticumu danas je otvoren Treći internacionalni festival “Grad”.

  Art direktor Festivala Ibrahim Spahić izjavio je da se ovogodišnji Festival Grad odvija pod motom sloboda govora, akcije i izražavanja. On je poželio da svi u ovome gradu osjete slobodu da vide, čuju, misle i govore.

  Tokom trajanja Festivala bit će obilježeno više jubileja iz oblasti kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

  Vajar Adis Fejzić, čiji je rad skulptura Davorinu Popoviću danas simbolično otkriven, rekao je da je riječ o djelu koje je nastalo za konkurs za spomenik Davorinu Popoviću ispred FIS-a.

  – Mislim da svi imamo sjećanja u različitim formatima i sjećamo se na različite načine. Tako i memorijali mogu da postoje paralelno jedni s drugima posvećeni istim ljudima i događajima – rekao je Fejzić.

  Učesnici otvaranja Festivala obišli su i izložbu “Jedne noći u decembru“ posvećenu Kemalu Montenu, a koja se nakon što je bila izložena u Štrosmajerovoj ulici, nalazi privremeno u privrednom gradu Skenderija.

  Amina Abdičević muzejska savjetnica u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti i autorica izložbe govorila je o prijedlogu projekta simbolično nazvanog prvi eksponati za budući muzej Sarajevske pop-rok muzičke scene, koji bi, smatra, bilo lijepo formirati.

  Tako bi se, kako je navela, danas predstavljena skulptura Adisa Fejzića mogla naći među eksponatima.

  – Formiranje ovog muzeja bi bilo od velikog značaja i važnosti kako zbog aktuelne publike, tako i generacija koje tek dolaze – rekla je Abdičević, podsjetivši da je period između šezdesetih i devedesetih bio prepoznatljiv kad je u pitanju sarajevska muzička scena.