Ukijeva čokoladna bajka – Dječak uz pomoć majke i čokolade pobjeđuje diskriminaciju i različitost

Uroš Živković sa svojom majkom Tanjom već četiri godine živi čokoladnu bajku satkanu od mnogo ljubavi i najfinijih namirnica.

Uroš ili kako ga od milja zovu Uki, dječak je iz Prnjavora koji ima “De Gruchijev” sindrom, jedan od najrjeđih sindroma na svijetu i za sada je jedini u Evropi.

– Ljekari su nam prvo rekli da će Uki u najboljem slučaju biti kao biljka. Iskrena da budem, na to nisam obraćala pažnju. Izborila sam se da živi sretno i uživa u svom svijetu. Sad s ponosom mogu reći da su upornost i ljubav roditelja najvažniji! Naš plavi anđeo je nešto najljepše što nam se dogodilo u životu i beskrajno sam ponosna što sam baš ja njegova mama – kaže Tanja.

Ljekari su kasnije roditeljima savjetovali da nađu prostor koji Ukiju odgovara i da osmislile nešto čime će razvijati svoju grafomotoriku, te je tako mama Tanja prije četiri godine odlučila da pokrene malu kućnu fabriku slatkiša, kako bi Ukiju omogućila ljepše i ispunjenije djetinjstvo.

Danas je kuhinja njihova mala skrivena oaza, a čokolada slatkiš uz pomoć kojeg stvaraju bajku koja pobjeđuje diskriminaciju i različitost. Uki je od rođenja volio da svoje vrijeme provodi u kuhinji.

–  Čim je propuzao, počeo je da ulazi u kuhinju, otvara kuhinjske elemente i iz njih vadi stvari ili sjedi unutra – priča nam mama Tanja.

Osim što pravi svoje čokoladice i praline, Uki voli da se igra i druži, kao i sva druga djeca. Do četvrte godine je govorio, a onda je, kako Tanja kaže, došlo do nekih propusta, i od tada živi u svom svijetu tišine.

– Uki ove godine, nakon duže borbe, kreće u školu “Budućnost” u Derventi. Ide na folklor, trenira atletiku, slika, pohađa NTC radionicu… Još uvijek ne zna znakovni jezik, ali Uki je specifično dijete i to što ne čuje od prije tri godine, stvorilo je neki naš poseban odnos u komunikaciji.

“Ukijeva čokoladna bajka” ove godine slavi četvrti rođendan i tim povodom odlučili su da Banjalučanima poklone neke od njihovih najukusnijih poslastica. Druženje su zakazali 29. juna s početkom u 19:30h na Trgu Krajine u “Bašti sljezove boje”. Na druženju će predstaviti i prvi “Ukijev kuvar“, koji je nastao u međuvremenu, a kojeg je mama Tanja pisala jednu cijelu godinu.

– Dođite da upoznate našeg anđela i da probate njegove čokoladice. Naš dječak je veseo, nasmijan i razdragan. Voli leptire i žuti maslačak. Ne čuje i živi u svom svijetu tišine, ali ga to ne čini drugačijim, već posebinim. Mi smo njegova porodica i trudimo se da Ukijev svijet učinimo što boljim i ljepšim za njega. Želimo da u njegovom svijetu nemam predrasuda i da su različitosti poželjne – poručila je Ukijeva majka.

Autor: Samila Ivković

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content