Ulazak u Stari grad u Mostaru mogao bi se početi naplaćivati

Ulazak u Stari grad u Mostaru mogao bi se početi naplaćivati, ukoliko gradske vlasti donesu uredbu kojom bi to i ozvaničili.

Old Bridge Stari Most in Mostar, Bosnia and Herzegovina

Ideja je to o kojoj se već dugo vremena razmišlja u Mostaru, te se čeka donošenje konačne odluke Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće Grada Mostara trebalo bi i raspisati konkurs za izradu projekta naplate u Starom gradu, kako bi se vidjelo šta će struka ponuditi i da li bi se nove tehnologije mogle uklopiti u projekat, odnosno hoće li se moći postići da se ne usporava kretanje turista i građana.

Potrebno je usvojiti određeni model po kom bi se riješio problem naplaćivanja ulaznica, kakav već postoji u Italiji ili Hrvatskoj.

Mišljenja o ovoj ideji u Mostaru su podijeljena, te ostaje da se vidi šta će odlučiti Gradsko vijeće.

Poznato je da staro jezgro Mostara generira veliki broj gostiju i da svi koji se bave određenom djelatnosti u gradu imaju benefite od turista, ali se očekuje i da se dio tog “kolača” vrati lokalnoj zajednici.

Inače, svi znaju da kada dođete u Mostar, svi putevi vode ka Starom mostu i staroj jezgri grada.

Dašak davnih vremena osjetit ćete tokom šetnje kaldrmom duž starog dijela grada, koji potječe još iz perioda vladavine Turaka. Sa svojim zanimljivim bazarom i turskim kućama, ovo je oduvijek jedna od glavnih atrakcija Mostara, te se zajedno sa Starim mostom nalazi na UNESCO listi kulturne baštine. Primamljivom šarmu Starog grada doprinose vrijedni kotlari i zanatlije, kao i nekoliko izvanrednih antikvarnica. Najljepše suvenire iz grada na Neretvi možete kupiti baš u ovom dijelu Mostara.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content