Umjetnička galerija BiH: program za septembar 2018.

  Umjetnička galerija BiH: program za septembar 2018.

  U Umjetničkoj galeriji BiH će se u septembru održati:

  • OTVARANJA IZLOŽBI

  6.9.2018. u 20h OTVARANJE IZLOŽBE Asim Đelilović: Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu ulaz besplatan

  27.9.2018. u 20h OTVARANJE IZLOŽBE Trnoružičnjak: Suite – Radovi Selme Đulizarević Karanović 2005.-2018. – ulaz besplatan

   

  • IZLOŽBE

  6.9 – 27.9.2018.          Asim Đelilović: Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu

  Izložba i knjiga Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu nastale su u sklopu platforme Muzej u egzilu. Pažljivim uvidom u odabranu građu, koja pripada fundusu zbirke Muzeja u egzilu, primjećujemo vitalnost crteža kao interpretativnog postupka i njegovu ulogu i značaj u ostvarenju različitih kreativnih ciljeva.

  27.9 – 11.10.2018.      Trnoružičnjak: Suite

  Izložba radova Selme Đulizarević Karanović nastalih u periodu 2005.-2018. „Selma Đulizarević stvara ambijentalnu bajku za i djecu i odrasle. Inteligentno i provokativno u kolažima i krinolinama mimikrijskim i subverzivnim sredstvima stvara ugodnu ambijentalnu bajku koja očekuje povratak princeza i heroja-prinčeva.“

  Stalna postavka:

  Oprostorena intima: enterijeri i eksterijeri iz kolekcije Umjetničke galerije BiH

  Svako umjetničko djelo, osim ako nije naručeno, nastalo je iz intimne potrebe umjetnika.

  Svejedno radi li se o pejzažu, mrtvoj prirodi, nekoj sceni iz života ili bilo kojem drugom motivu, umjetnika je nešto taknulo i potaknulo. Međutim, u opusu umjetnika uvijek postoje i djela koja su intimnija od drugih, koja nastaju u trenucima tišine i osame, u kojima umjetnikovo neposredno okruženje, ono na čemu pogled počiva svaki dan, postaje vrijedno bilježenja. Među takvim djelima brojna su ona koja predstavljaju umjetnikov radni ili životni prostor, baštu ili terasu, prozor kroz koji gleda. Negdje su prostori i prizori propušteni kroz filter sjećanja i uspomena, negdje svedeni na asocijativno, a negdje vjerno dokumentuju. Za postavku nije presudan ni stilski period ni tehnika, već samo taj lični momenat.

  Kolekcija Umjetničke galerije BiH bogata je riznica umjetničkih djela u kojoj nije bio problem pronaći i  izdvojiti  ona koja najbolje korespondiraju s tematikom prostora intime ili intimnog prostora, koja su zatim raspoređena u grupe: atelje, enterijer, bašta i pogled kroz prozor.

  INFO   

  Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine otvorena je svim danima, osim nedjelje, od 10 do 20 sati. Ulaz košta 5 KM. Ulaz za učenike, studente i penzionere je 2 KM. Jedna ulaznica vrijedi za sve tekuće izložbe. Organizovane posjete učenika su besplatne.

  Adresa:

  Zelenih beretki 8,

  71000 Sarajevo,

  +387 33 266 551.


  Pored izložbi u vlastitom prostoru, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u septembru organizuje izložbu u Galeriji Općine Novi Grad, koja je otvorena radnim danima od 10.00 do 16.30 sati. Ulaz je besplatan.

   7.9 – 20.09.2018.   Ismet Mujezinović

  Izložba iz kolekcije Umjetničke galerije BiH predstavlja Ismeta Mujezinovića kao akademski obrazovanog umjetnika, ali i snažnog individualistu koji je u svojim djelima ostavio prepoznatljiv pečat. Otvaranje izložbe bit će 7. septembra u 14.30.