Upoznajte Bosnu i Hercegovinu kroz njena sela

Navikli smo na brz tempo života, luksuz i komfor, relaksaciju uz muziku i piće, ali smo zaboravili kakvu moć imaju priroda i selo. Takav gušt treba znati doživjeti!

Autor teksta i fotografija: Suada Halilović Tripković

Čiste rijeke, jezera i brojni potoci su pravo osvježenje u ljetnim mjesecima. BiH ima zelene raskošne šume, netaknutu prirodu planina, čist zrak, idealne staze za šetnju, planinarenje ili biciklizam. A tek tradicionalna bosanska jela, domaća hrana su prava originalna ponuda bh. turizma. Uvijek srdačni mještani su dodatno bogatstvo koje cijene posjetitelji naše zemlje i pamte ljepotu bh. prirode, srdačne iskrene domaćine i gastronomiju.

Na poziv udruženja za razvoj ruralnog turizma Alterural, ekipa Furaj.ba je posjetila zanimljiva sela u okolici Sarajeva i želimo podijeliti s vama djelić seoske idile i turističke ponude s područja Kreševa, Vareša i Prokoškog jezera.

Prvo naše odredište bilo je Kreševo i selo Vranci. Toplo preporučujemo predah uz žubor Vranačkog potoka i domaći ovčji sir. Specifično za ovo područje, koje je bogato rudama i kovačkim zanatom, jeste tradicija potkivanja jaja koja se njeguje stoljećima i simbolizira zrelost šegrta i njegovo postajanje majstorom kovačkog zanata. A time i zrelost za ženidbu, pa kad ugledate potkovano jaje na prozoru kuće, u njoj je sposoban kovač spreman za osnivanje porodice.

U selu Vranci su kuće autentične arhitekture koje djeluju kao ukras Vranačkog potoka čiji žubor opušta i donosi radost mještanima i posjetiteljima. Kreševo i Vranci su mjesto bogato rudama i mineralima, čuveni je Citrin, poznat kao kristal dobrog raspoloženja.

SEOSKI RUČAK

Da biste upotpunili izlet Kreševu, dobar seoski ručak možete dobiti u domaćinstvu Tuka u selu Lužine i probati tradicionalno jelo Maglice punog okusa, koje će zagrijati vaše nepce ukoliko uživate u tijestu, mliječnim proizvodima i bijelom luk. Kod lokalnog poljoprivrednika Eco Iva kod Fojnice možete nabaviti domaći punomasni sir pripremljen po recepturi predaka, kojem ne možete odoljeti.

U blizini je i mjesto Vareš čija priroda, pozitivni mještani, čist zrak, prijatna klima, a naročito zdrava hrana iz domaćeg uzgoja čine vaš boravak potpunim. Posjeta okolnim selima Strice i Zaruđa su odmor za dušu i tijelo poslije gradske vrućine, povratak prirodi i unutrašnjem miru.

Za one koji su fizički aktivniji preporučujemo pješačenje Via Dinaricom ili vožnju bicikla Zvjezdanim stazama koje se protežu netaknutim planinama koje okružuju Vareš.

Odmor i prenoćište možete potražiti u seoskom domaćinstvu Gajina kuća i doživjeti seoski turizam u pravom smislu te riječi. Očekuje vas mir, zelenilo i tradicionalni interijer koji će vas osvojiti svojom skromnošću, rađen s velikom ljubavlju, tvrdom seljačkom rukom.

Pitoma, čista, autentična sela Strica i Zaruđe su poljoprivredni kraj koji se može pohvaliti proizvodnjom mesa vrhunske kvalitete, te proizvodnjom domaćeg sira. Osvojit će vas vareški sir, blagog i punog ukusa, svjež ili dimljen, neodoljiv za siroljupce. Od polja do stola je gastronomska ponuda bh. sela, što obavezno trebamo probati i punih usta se hvaliti kakve sireve Bosna ima.

U blizini Vareši je Oćevija, selo kovača, s tradicionalnom kovačnicom, poznatom kao kovački Majdani.

Jedino mjesto u Evropi gdje se još uvijek njeguje tradicionalni način proizvodnje tepsija, saća, motika, potkovica i drugih korisnih proizvoda koji se rade isključivo uz vrijedne ruke kovača, velikog čekića kojeg pokreće snaga vode, i zagrijavanja na visokoj temperaturi žari, kako se radilo stotinama godina u Bosni i Hercegovini. Ovi autentični bh. proizvodi se rade od crnog lima i nemaju roka trajanja, a stižu i do Australije, Švicarske i drugih zemalja.

PROKOŠKO JEZERO

Za ljubitelje planinskih jezara u ljetnim danima je idealna destinacija Prokoško jezero, gdje je vrijeme stalo, a mir vlada. Pogled na jezero je melem za oči, a čisti planinski zrak će vam vratiti energiju. Dok prijatna klima, tišina i pokoje blejanje ovaca djeluje terapijski, poslije sparine i asfalta.

Planinske kolibe pored jezera, poznate kao katuni su nesvakidašnji prizor, koji nas podsjeća da je skromnost i boravak u prirodi pravi tretman protiv žurbe i stresa svakodnevice. Prokoško jezero trebate doživjeti u jutarnjoj tišini i jutarnjem Suncu koje vas nježno grije i obećava savršen dan.

Sveukupan doživljaj jezera jeste blagodat ovozemaljska koju treba cijeniti i čuvati od neodgovorenog utjecaja čovjeka.

 


Obilazak navedenih mjesta, sela i jezera je organizovalo udruženje Alterural, u okviru projekta razvoja ruralnog turizma u BiH, uz podršku Evropske Unije. Preporučujemo da upoznate pravu dušu Bosne kroz njena sela.https://furaj.ba/dev2/iskusite-cari-seoskog-zivota-u-nekom-od-bh-etno-sela/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content