Ušće Neretve – gdje zelena rijeka ljubi plavi Jadran

Ispod prekrasne Zelengore na nadmorskoj visini od 846 metara izvire jedna od najljepših i najomiljenijih bosanskohercegovačkih rijeka – Neretva. Ušće Neretve je mjesto gdje se okupljaju kitesurferi, gdje maestral ne posustaje nikada, gdje zmajevi plešu na nebu..

Foto: Furaj.ba

U svom toku dugom 215 kilometara isklesala je jedan od najljepših kanjona u Hercegovini, prolazi kroz kotline i plodne ravnice, da bi se nadomak Opuzena i Ploča u Hrvatskoj ulila u Jadransko more.

Foto: Furaj.ba

Tamo gdje se zelena rijeka sljubila s plavim Jadranom nastala je delta od oko 20 hiljada hektara, na čijoj je površini zapanjujući lijep pejzaž koji je postao dom brojnim pticama i ribama što ga čini posebnim ornitološko-ihtiološkim rezervatom.

Foto: Furaj.ba

Mještani Opuzena, Broca, Komina i drugih okolnih mjesta ljeti dolaze na Ušće Neretve potražiti osvježenje i uživati u neobično lijepom okruženju. Do ušća je jednostavno doći, iz Opuzena pratite putokaz na kojem piše “Ušće Neretve”, zatim skrenete desno (iz pravca Metkovića) na uski put koji vodi do delte i konačno stignete do mjesta gdje se zelena rijeka ulijeva u Jadran.

Plaže su posebno zanimljive porodicama s malom djecom i onima koji nisu vrsni plivači, jer je voda plitka nekih pola kilometra, a dubina vode varira u nekim dijelovima, tako da kada kupače gledate izdaleka imate osjećaj kao da hodaju po vodi. Nemojte da vas zabrine tamnija boja vode, to je zbog toga što se na tom mjestu miješa slatka voda Neretve i slana Jadrana. Obradovat će vas i činjenica da ovdje rijetko kada ima gužve, tako da ćete u razgledanju okoline moći uživati bez smetnje. Ima dosta hladovine u obližnjoj šumi, dosta mjesta na plaži i samo jedan caffe bar sa terasom. Najčešći posjetioci ovog mjesta su kamperi, koji su na dugim plažama postavili šatore ili su na parkingu postavili kamp-kućice. Parking kraj plaža je besplatan.

Izvor Neretve – mjesto u planini gdje se rađa “hercegovački Nil”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content