Uspjesi Bosanaca i Hercegovaca koji su nas oduševili protekle sedmice

U protekloj sedmici mnoštvo lijepih vijesti u našu domovinu donijeli su naši najbolji ambasadori – sportisti i umjetnici.

Ada Avdagić

Ada Avdagić; Foto: Olimpijski komitet BiH

Ada Avdagić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji juniorki do 46 kg na međunarodnom prestižnom taekwondo turniru E1/G1 “Dutch Taekwondo Open 2021” održanom  Eindhovenu, Holandija.

Evropski prvaci u sjedećoj odbojci

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci postala je novi prvak Evrope nakon što je u današnjem finalu u Turskoj pobjedila reprezentaciju Rusije. Naši zlatni momci su pobjedili reprezentaciju Rusije 3:0 u setovima ( 25:17, 28:26 i 27:25).

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci; Foto: Olimpijski komitet BiH

Edin Numankadić odlikovan priznanjem „Vitez umjetnosti i književnosti“ Republike Francuske

NJ.E. ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic uručila je prestižno odlikovanje iz oblasti kulture „Vitez reda umjetnosti i književnosti“  na prigodnoj svečanosti u francuskoj rezidenciji bosanskohercegovačkom slikaru Edinu Numankadiću.

Pored svog životnog poziva i opredjeljenja kao međunarodno poznati likovni umjetnik, Edin je većinu svog radnog vijeka proveo u ulozi direktora Muzeja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.  Edin je skoro 4 decenije vrijedno radio na promociji i očuvanju najljepših momenata naše prošlosti, starajući se da sjećanje na olimpijsko naslijeđe BiH i olimpijski duh nastavi da živi u srcima svih Bosanaca i Hercegovaca. Edo je također na prijedlog Olimpijskog komiteta BiH 2013. godine bio dobitnik prestižne nagrade “Pjer de Kuberten” Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Edin Numankdić prima odlikovanje; Foto: Olimpijski komitet BiH

Studentice Pravnog fakulteta u Sarajevu najbolje u regiji

Studentice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) osvojile su prvo mjesto na prestižnom 15. Regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava koje je održano u Beogradu. Uspjeh su postigle: Emina Kukulac, Lamija Dedagić, Anesa Karaman i Delila Islamović. Studentice za ovo takmičenje pripremao je asistent na Pravnom fakultetu Harun Išerić. Riječ je o jednom od najprestižnijih takmičenja za pravne fakultete iz ljudskih prava u Evropi, a organizuje ga švedska nevladina organizacije Civil Rights Defenders.

Foto: Pravni fakultet UNSA

U okviru usmenog dijela takmičenja ekipa je pobijedila u pet mečeva, i to protiv pravnih fakulteta iz Tirane, Zagreba, Ljubljane i dva finalna meča protiv Pravnog fakulteta iz Niša. Ovim je Pravni fakultet UNSA ostvario svoj najbolji uspjeh na ovom takmičenju. Istovremeno, ostvareni uspjeh na takmičenju je, kako je istaknuto, najbolji kojeg je ostvario jedan pravni fakultet iz Bosne i Hercegovine.

Studentice Pravnog fakulteta u Sarajevu ovim su stekle pravo da učestvuju u velikom transevropskom finalu koje će se održati 10. decembra ove godine, na Dan ljudskih prava. U ovom finalu susrest će se sa, kako je naglašeno, pobjednikom identičnog takmičenja koje se održava među pravnim fakultetima država Skandinavije.

Amra Imširagić dobitnica prestižne nagrade Global Teacher Award

Amra Imširagić

Amra Imširagić dobitnica je prestižne nagrade Global Teacher Award, koju dodjeljuje AKS Education Awards iz Indije za 2021. godinu za najbolje prosvjetne radnike. Za nagradu je nominovano 110 nastavnika iz svih zemalja svijeta.

Imširagić je zaposlena u Javnoj ustanovi Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Autorica je prvih knjiga za učenike oštećenog sluha na dvoručnoj abecedi, mnogih priručnika za nastavnike za rad s učenicima s posebnim potrebama. Autorica je 50 naučnih radova iz oblasti rada s djecom s posebnim potrebama te 30 stručnih radova.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content