Uspješna Bišćanka od Vlade SAD-a dobila nagradu od 750.000 dolara

Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na prestižnom Univerzitetu Columbia u New Yorku, od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila je značajnu nagradu u akademskom svijetu u iznosu od 750.000 dolara.

Foto: Facebook profil

“Dragi moji, nevjerovatna vijest koju želim podijeliti s vama! Danas me moj univerzitet (Columbia Univerzitet) obavijestio da sam od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila zaista veliku nagradu u akademskom svijetu u iznosu od 750.000 dolara. Nagrada će podržati moje istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija”, napisala je ova uspješna Bosanka na svom Facebook profilu navodeći kako zahvaljujući ovim sredstvima za nju počinje veliki rad u naredne dvije godine, uz tim njenih studenata koji su ključan dio kolektivnog uspjeha.

“Ovaj rad je počeo kroz program koji smo kreirali prošlog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mržnji i netoleratnosti prema muslimanima. Sada uz ovu veliku podršku američke Vlade nadograđujemo i širimo ovu inicijativu na državni nivo”, napisala je zaključujući kako sva mržnja koju je lično doživjela zbog svog identiteta kao Bošnjakinja i muslimanka je njena inspiracija da spriječi slična iskustva drugima, bez obzira na to ko su i gdje su.

“Kao što ja svojim studentima uvijek kažem, ne dozvolite da vam ikad iko kaže da ne možete ili ne smijete ili da niste zaslužili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarljivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje”, napisala je Šabić-El-Rayess.

Podsjećamo, Šabić-El-Rayess jedna je od najutjecajnijih žena bosanskohercegovačke dijaspore u svijetu. Nedavno joj se povodom njene knjige pismom obratio čak i američki predsjednik Joe Biden.

Ova Bišćanka je o svom izbjegličkom iskustvu napisala i veoma popularnu knjigu u SAD-u Mačka kojoj nikada nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju (The Cat I Never Named: A True Story of Love, War And Survival).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content