Uštedite novac na putovanjima

Vrijeme je godišnjih odmora, ali nema svaki čovjek mogućnost da putuje bez razmišljanja o tome koliko novca mu je potrebno i da li će moći da ostvari svoje putovanje onako kako je zamislio. Pronašli smo za vas 12 savjeta kako uštedjeti novac prilikom rezervacije putovanja, kao i tokom putovanja.

ljeto

Foto: Pixabay – marijana1

1. Putujte krajem ljeta, jer tada mnoge putne agencije nude popust od čak 20%. Ukoliko imate djecu školske dobi ne morate da brinete, jer popusti počinju već u drugoj polovini augusta, a školska godina neće početi prije 2. septembra, tako da možete iskoristiti ovu ponudu. Ove godine niže cijene nudi Španije, kao i Grčka koja je zbog nereda koji su se dešavali izgubila veliki broj turista i sada se nižim cijenama trude da privuku turiste.

2. Ukoliko živite u mjestu koje je zanimljivo za turiste i koje može da privuče veliki broj turista možda bi bilo dobro da sa nekom porodicom pokušate dogovoriti zamjenu kuća ili stanova, na taj način da nekoliko dana vi boravite u njihovom domu, a oni u vašem, jer ćete tako uštedjeti i vi i oni.

3. Kako biste smanjili troškove smještaja umjesto hotela i apartmana koji se nude u mnogim mjestima, možete da iznajmite kamp prikolicu ili da boravite u šatoru u kampovima koji su namijenjeni za takvu vrstu odmora. U nekim zemljama čak postoji i mogućnost iznajmljivanja vikendice koja je mnogo jeftinija od klasičnih smještaja.

4. Ako se odlučite za kampovanje pod šatorom jeftinije vam je da ponesete svoj šator, nego da iznajmite šator u kampu.

5. Ukoliko ćete se ipak smjestiti u nekom hotelu potrudite se da ranije rezervišete smještaj i vodite računa o tome da li je i parking uračunat u cijenu boravka. Postoje putničke agencije koje u paketu nude hotelski smještaj i parking besplatno, ali je bitno da se ranije najavite i rezervišete.

6.Prtljag koji nosite sa sobom na put može da vam donese dodatne troškove, ako ne vodite računa. Mnoge zračne luke naplaćuju dodatno prtljag ukoliko on prelazi određenu kilažu. Prije nego krenete na put provjerite koliko mora težiti prtljag po osobi i izvagajte kofere prije nego odete u zračnu luku.

7. Ukoliko iznajmljujete auto dobro pročitajte ugovor, jer ponekad sitnim slovima pišu stvari o kojima ne vodimo računa, a koje nam mogu donijeti dodatne troškove, kao što je auto sjedalica za djecu u iznajmljenom automobilu, prevoz još nekoliko osoba i oštećenje automobila. Kako biste se osigurali od dodatnih troškova uplatite osiguranje u slučaju oštećenja vozila.

8. Ukoliko na put idete vlastitim automobilom potrudite se da proučite kartu prije nego krenete. Provjerite da li imaju neki alternativni putevi kojima možete ići kako biste izbjegli plaćanje autoputa.

9. Kada se vozite po naseljima vodite računa o brzini kojom vozite, jer većina naselja sada ima postavljene kamere koje vas uslikaju ako prekoračite brzinu. Prema tome je jako bitno da vozite po ograničenjima kako vam se ne bi desilo na granicama da morate platiti kazne za prekoračenje brzine.

10.Raspitajte se o cijenama goriva u raznim zemljama tako da možete sipati gorivo tamo gdje je jeftinije. Nekoliko kilometara vam neće puno značiti, a može vam uštediti mnogo novca. Kada dođete u zemlju gdje ste planirali nasuti gorivo naspite onoliko koliko vam je potrebno do slijedećeg jeftinijeg odredišta.

11. Kada je hrana u pitanju uvijek vodite računa o tome da birate jeftinije restorane, ali znajte i da je jeftinije da jedete u vrijeme ručka, nego u vrijeme večere. Uglavnom vlasnici restorana stave ponudu za ručak koja je u pola jeftinija od večere.

12. Kada plaćate potrudite se da uvijek plaćate karticama, jer vam se tada valuta računa po srednjem kursu i nećete izgubiti mnogo novca, kao što biste izgubili ukoliko biste plaćali gotovinom, jer vam se tada naplaćuje i provizija. Međutim, i tu morate biti veoma oprezni i prvo se raspitati u bankama kakav je njihov način poslovanja.

Anja Tolić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content