Vareš, mali raj – Za penjače i šetače

 

Put prirode za bicikliste vodi pravim pravcatim Zvjezdanim stazama koje se prostiru cijelim rasponom planina kojima je Vareš okružen. 

 

U zagrljaju planina Zvijezda i Perun, ugodno se smjestila varošica Vareš – parče raja za one koji umjesto automobila biraju bicikl, umjesto motocikla vlastite noge, umjesto romobila i večernjih šetnji asfaltom – penjanje po brdima i stijenama, a umjesto večere u ekskluzivnom restoranu domaću hranu spremljenu na tradicionalan način – ispod peka, u kotlićima, krušnim pećima ili na roštiljima. 

Od sela do sela 

Beskraji četinarskih šuma dom su medvjedima, vukovima, divljim svinjama, jelenima i raznim pticama grabljivicama, dok skrivaju sela u kojima je vrijeme stalo prije stotinu godina. 

Od sela do sela može se, kao vremeplovom, odlično uređenim biciklističkim stazama koje ih sve povezuju. Put prirode za bicikliste vodi pravim pravcatim Zvjezdanim stazama koje se prostiru cijelim rasponom planina kojima je Vareš okružen. 

 

Transferzala Zvjezdane staze zamišljena je kao organizovani prelazak Zvijezde i osmišljena tako da upoznate najznačajnije spomenike na prostoru Vareša. Stećci u Budoželju, džamija u Karićima, kovačnice u Oćeviji te kraljevski grad Bobovac samo su neki od spomenika koje je moguće obići u sklopu Zvjezdanih staza. 

Penjačke stijene

Varešku pješačku stazu ističe i Via Dinarica, jedna od najboljih novih svjetskih staza (pokrivaju rutu od Slovenije do Albanije), koju je 2017. godine National Geographic Adventure nominirao među svjetske top destinacije. 

 

Zelena staza Via Dinarica prolazi kroz samo središte Vareša, spajajući se na izlazu sa glavnom stazom čiji samo bosanskohercegovački dio ima preko 1.500 kilometara.

Staze Via Dinarice dobro su obilježene cijelom dužinom, pa tako i u vareškom dijelu. Privatni smještaj, ukoliko dolazite na više dana, možete naći u selima i planinarskim domovima koji su pravi ukras cijele staze. 

Ali, posljednjih nekoliko godina, Vareš postaje sve prepoznatljiviji po penjalištima. Gašina stijena nalazi se na samo tri kilometra od centra Vareša. Ima 16 penjačkih smjerova, od kojih je šest u dvije dužine. Penjački smjerovi na ovom penjalištu postavljeni su na dvije vrste stijena – 13 na krečnjak i tri na spilit.

Penjalište Stijena, na pet kilometara od Vareša, uz regionalni put R444, ima osam penjačkih smjerova i pogodno je za početnike koji tek usavršavaju tehnike penjanja. Visina stijene je od devet do 30 metara. Smjerovi na Stijeni postavljeni su na krečnjak.

 

Obama penjalištima pristupa se asfaltnim putem, uz koje su proširenje za ostavljanje automobila. Penjališta su opremljena sportskim smjerovima sa boltovima i pločicama (međuosiguranjima) te adekvatnim sidrištima, kako bi se u toku penjanja postigla maksimalna sigurnost. 

Staze i stazice  

Postavljanje sportskih penjališta na prirodnim stijenama na području Vareša provedeno je kroz projekt Magična penjališta BiH, u partnerstvu sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo. Općina Vareš je jedna od deset odabranih za postavljanje penjališta.

Vareš je, kako i sami možete vidjeti, pravo malo otkriće. Na odličnoj turističkoj stranici www.visitvares.com možete se upoznati sa svim sadržajima koje ovaj gradić nudi. Posebno su atraktivne planinarsko/pješačko/biciklističke ture Staza bosanskih kraljeva, Staza perunska, Staza kroz sela te Staza zlatna jabuka. 

Gdje odsjesti u Varešu

Domovi i domaćinstva

Vareš nije grad ekskluzivnih hotela, ali jeste mjesto gdje u izobilju ima onoga što je na vrhu liste želja turista širom svijeta – udoban krevet, mirisna posteljina, buđenje uz cvrkut ptica, zdrav i obilan doručak uz čaj od ljekovitih trava ubranih na planinskim proplancima. 

Možete to sve naći u restoranu Mlin, ni kilometar daleko od zgrade Općine. Vrhunsku pastrmku možete pojesti u ribljem restoranu Sirena. Pastrmkom, ali iz vlastitog uzgoja, kao i vrhunskim jelima sa roštilja bit ćete posluženi u restoranu Mrestilište.

U planinarskom domu na Budoželju možete prespavati samo vikendom, ali uz najavu, moguće je i radnim danima. Na planini Perun kod Vareša je dom Javorje. Možete ga, uz certificiranog pilota, vidjeti i iz ptičije perspektive tokom leta paraglajderom. 

Ukoliko odlučite prespavati u Wigwamu u selu Zaruđe, obavezno probajte domaći kravlji sir. 

Otvoreno tokom cijele godine, na obroncima Zvijezde je seosko domaćinstvo Hafize i Osmana Kapetanovića. Udoban krevet i fina domaća hrana uz čist planinski zrak u ponudi su njihovog doma.

U sklopu Udruženja Čuvari bosanske krune Bobovac djeluje seosko domaćinstvo Ibrišimović, gdje možete lijepo spavati i dobro jesti tokom cijele godine. 

U svaku od ovih lokacija i više ste nego dobro došli.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content