Veliki park

Omeđen ulicama Titova, Koševo, Džidžikovac, Tina Ujevića i Trampina, Veliki park nalazi se u centralnoj zoni Sarajeva, a krase ga starosna, kulturno-historijska, umjetnička kao i pejzažno-ambijentalna vrijednost.

Šetajući parkom primjećuju se stari nadgrobni spomenici, takozvani nišani, odajući da se ovdje nekada nalazilo muslimansko groblje – Čekrekčinica iz 16. vijeka. Naziv je dobilo po Muslihudinu hadži Mustafi Čekrekčiji, nekadašnjem vlasniku posjeda na kojem će se u kasnijim fazama razvoja grada zasaditi mladice i biti otvoren park.

Veliki park značajan je iz više razloga. Na njegovom početku izgrađeno je Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., a nedaleko od njega postavljena skulptura-instalacija Nermine, dođi!, autora Mensuda Keče, podsjećajući na jednu od najtežih ratnih scena u Srebrenici.

Lokalitet Velikog parka omogućava brzi dolazak do popularnog šoping centara – BBI, koji se nalazi odmah preko puta, a u okruženju su kafeterije, mjesta ukusne hrane, slastičarne, butici, banke.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content