Venecija – cijene ulaza za turiste

Od 25. aprila Venecija jednodnevnim izletnicima naplaćuje ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu, s ciljem smanjenja pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.

Foto: Pixabay/ bogtw

Posjetitelji koji u grad dolaze na jedan dan morat će kupiti ulaznicu od pet eura, što će na ključnim lokacijama kontrolirati inspektori.

Cilj uvođenja ulaznica poticanje je jednodnevnih izletnika da dođu u manje frekventnim razdobljima kako bi se pokušalo razrijediti najveće gužve.

U početku će ulaznice biti potrebne samo za 29 ‘udarnih’ turističkih dana tokom 2024., uglavnom vikendima od maja do jula.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro obećao je da će novi sistem biti nametnut “nježno”, bez strogih kontrola i čekanja u redovima na ulaznicama, odbacivši nagađanja da će grad postaviti prepreke ili kontrolne točke na ulicama.
Inspektori će biti postavljeni na glavnim gradskim ulazima i oko njih, posebno na željezničkom kolodvoru Santa Lucia, provjeravajući posjetioce na mjestu gdje ih zateknu.

Turisti koji nemaju ulaznicu bit će upućeni kako da je kupe, ali bi mogli riskirati novčane kazne u rasponu od 50 do 300 eura ako se ogluše.

Plaćat će je samo dnevni turisti koji dolaze u stari grad između 8:30 ujutro i 16:00 sati, a oni koji borave u hotelima, mlađi od 14 godina i osobe s invaliditetom od toga su izuzete.

Upozorenje UNESCO-a

Venecija, koja se prostire na više od 100 malih otoka i otočića u sjeveroistočnoj Italiji, smatra se jednim od najljepših gradova svijeta.

UNESCO je grad i njegovu lagunu uvrstio na popis svjetske baštine 1987. godine, navodeći ga kao “izvanredno arhitektonsko remek-djelo”.

UN-ova organizacija je, međutim, prošle godine zaprijetila da će Veneciju staviti na svoj popis ugrožene baštine, navodeći kao razloge masovni turizam i porast razine vode koji se pripisuje klimatskim promjenama.

Prošle je godine 3,2 miliona turista prespavalo barem jednu noć u historijskom središtu grada, ali deseci hiljada drugih slijevali se na uske gradske ulice tokom dana, često s kruzera, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto.

Godine 2021. Venecija je već uvela zabranu masovnih kruzera s kojih dnevno izlaze hiljade izletnika, preusmjeravajući ih u udaljeniju industrijsku luku.

Venecija – grad ljubavi

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content