Venecija uvodi nove restrikcije za turiste

Popularni italijanski grad Venecija od ove godine već je najavio uvođenje ulaznica od pet eura za jednodnevne izlete kako bi pokušala upravljati dolascima turista, a čini se da slijede i nove restrikcije.

Foto: Pixabay/ bogtw

Naime, gradska uprava je najavila da će ograničiti turističke pješačke grupe na 25 osoba (oko pola putnika u turističkom autobusu) i zabraniti korištenje zvučnika kao dio borbe lokalnih vlasti protiv masovnog turizma.

Grupama će također biti zabranjeno zaustavljanje u uskim ulicama, na mostovima ili u prolazima.

Novi propisi stupit će na snagu u historijskom središtu Venecije, kao i na otocima Murano, Burano i Torcello u junu 2024 godine, navodi se na oficijelnoj internet-stranici Grada, a stupit će na snagu dva mjeseca nakon uvođenja probne naknade za posjetitelje od 5 eura za jednodnevne izlete u grad.

Ipak, odluka će morati ići na Gradsko vijeće prije nego što se provede, no ne postoje sumnje da do restrikcija neće doći s obzirom na to da grad pokušava smanjiti prenapučenost.

I venecijanski muzeji također već ograničavaju grupe na 25 ljudi.

Ove odluke dolaze nakon što je Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u julu preporučila da se Venecija doda na popis ugrožene baštine.

Venecija – grad ljubavi

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content