VIA DINARICA – BEST OF THE WORLD

Vranica-a - Copy

Foto: Adnan Bubalo

Piše: Vanja Iličić

U svom tek štampanom, specijalnom izdanju „ Best of the World“, prestižni National Geographic Traveler uvrstio je mega-planinarsku i pješačku stazu „Via Dinarica“ u „21 must-see places for 2017“ ili, da preciziramo, među sedam najboljih destinacija u svijetu u kategoriji priroda za 2017. godinu. Među pažljivo biranim fotografijama koje ilustriraju članak o 21 destinaciji na ovoj našoj planeti koje treba vidjeti u narednoj godini je i ona koju je snimio zvanični fotograf „Via Dinarice“ Adnan Bubalo.

„Odabrali su fotografiju koja je snimljena na Vranici, u neposrednoj blizini Vran-kamena, a na njoj je moj prijatelj Senad, u oblacima“, kaže Adnan, te dodaje ponosno kako će „Via Dinarica“ tim u narednih godinu dana za sve što budu radili moći koristiti i Travelerovu oznaku „Best of the World“.

NGT_BOTW_2017

PLATFORMA ZA ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA

Adnanova fotografija snimljena je na dijelu takozvane „Bijele staze“ ili linije „Via Dinarice“, a upravo se na tu liniju odnosi izbor National Geographic Travelera. Inače, „Via Dinarica“ je kreirana kao platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski razvoj. To je i koridor koji povezuje osam zemalja kroz koje se protežu Dinaridi, a unutar nje su definirane Plava, Zelena i Bijela linija, nazvane tako prema nekim prirodnim karakteristikama.

Plava linija prati zaleđe Jadranskog mora, Zelena se proteže sjevernim obroncima dinarskog luka, ide kroz šume i pašnjake i idealna je za porodično planinarenje i rekreaciju, a Bijela linija prelazi preko vrhova najviših planina i posebno je zanimljiva thru-hikerima, avanturistima, visokogorcima, planinarima i svima koji su željni netaknutih prirodnih ljepota i planinskog mira i spokoja. BiH je prva zemlja u regiji koja je u potpunosti obilježila i pripremila svoje etape Bijele staze Via Dinarica, koja je zvanično otvorena u junu ove godine, na Blidinju. Taj je projekt u BiH uvezao 15 planinarskih društava, brojne lokalne zajednice, te mnoštvo pojedinačnih, malih pružatelja raznih usluga u turizmu, od proizvodnje zdrave hrane, preko ugostiteljstva do smještaja turista. Ukupna dužina ove staze je 1.400 kilometara, a voditelj „Terra Dinarica „ ekipe Kenan Muftić je bio dio ekipe koja je prva prehodala i tako utvrdila ovu stazu.

_DSC2285-LO - Copy

Foto: Adnan Bubalo

PRVI TURISTI PROŠLI STAZAMA VIA DINARICE

U ovoj godini je registrirano i šest stranih turista koju su prešli stazu u cijelosti, a najbržem od njih to je pošlo za nogom za dva mjeseca i deset dana. Toliko je vremena zapravo proveo na ovim prostorima.

„Njih šestero su samo vrh piramide, na čijem dnu su hiljde i desetine hiljada dnevnih turista, onih koji se odlučuju za različite kratke etape ove staze. Via Dinarica pruža brojne mogućnosti za razvoj turizma, to je jedinstvena staza koja povezuje različite zemlje i kulture. Priznanje National Geografphica za nas predstavlja i veliku odgovornost, pa ćemo nastaviti vrijedno raditi, kako bismo spremno dočekali turiste naredne godine“, poručuje Kenan Muftić.

Detalji su dostupni na www.viadinarica.com

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content