VIA DINARICA – BEST OF THE WORLD

VIA DINARICA – BEST OF THE WORLD

Vranica-a - Copy

Foto: Adnan Bubalo

Piše: Vanja Iličić

U svom tek štampanom, specijalnom izdanju „ Best of the World“, prestižni National Geographic Traveler uvrstio je mega-planinarsku i pješačku stazu „Via Dinarica“ u „21 must-see places for 2017“ ili, da preciziramo, među sedam najboljih destinacija u svijetu u kategoriji priroda za 2017. godinu. Među pažljivo biranim fotografijama koje ilustriraju članak o 21 destinaciji na ovoj našoj planeti koje treba vidjeti u narednoj godini je i ona koju je snimio zvanični fotograf „Via Dinarice“ Adnan Bubalo.

„Odabrali su fotografiju koja je snimljena na Vranici, u neposrednoj blizini Vran-kamena, a na njoj je moj prijatelj Senad, u oblacima“, kaže Adnan, te dodaje ponosno kako će „Via Dinarica“ tim u narednih godinu dana za sve što budu radili moći koristiti i Travelerovu oznaku „Best of the World“.

NGT_BOTW_2017

PLATFORMA ZA ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA

Adnanova fotografija snimljena je na dijelu takozvane „Bijele staze“ ili linije „Via Dinarice“, a upravo se na tu liniju odnosi izbor National Geographic Travelera. Inače, „Via Dinarica“ je kreirana kao platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski razvoj. To je i koridor koji povezuje osam zemalja kroz koje se protežu Dinaridi, a unutar nje su definirane Plava, Zelena i Bijela linija, nazvane tako prema nekim prirodnim karakteristikama.

Plava linija prati zaleđe Jadranskog mora, Zelena se proteže sjevernim obroncima dinarskog luka, ide kroz šume i pašnjake i idealna je za porodično planinarenje i rekreaciju, a Bijela linija prelazi preko vrhova najviših planina i posebno je zanimljiva thru-hikerima, avanturistima, visokogorcima, planinarima i svima koji su željni netaknutih prirodnih ljepota i planinskog mira i spokoja. BiH je prva zemlja u regiji koja je u potpunosti obilježila i pripremila svoje etape Bijele staze Via Dinarica, koja je zvanično otvorena u junu ove godine, na Blidinju. Taj je projekt u BiH uvezao 15 planinarskih društava, brojne lokalne zajednice, te mnoštvo pojedinačnih, malih pružatelja raznih usluga u turizmu, od proizvodnje zdrave hrane, preko ugostiteljstva do smještaja turista. Ukupna dužina ove staze je 1.400 kilometara, a voditelj „Terra Dinarica „ ekipe Kenan Muftić je bio dio ekipe koja je prva prehodala i tako utvrdila ovu stazu.

_DSC2285-LO - Copy

Foto: Adnan Bubalo

PRVI TURISTI PROŠLI STAZAMA VIA DINARICE

U ovoj godini je registrirano i šest stranih turista koju su prešli stazu u cijelosti, a najbržem od njih to je pošlo za nogom za dva mjeseca i deset dana. Toliko je vremena zapravo proveo na ovim prostorima.

„Njih šestero su samo vrh piramide, na čijem dnu su hiljde i desetine hiljada dnevnih turista, onih koji se odlučuju za različite kratke etape ove staze. Via Dinarica pruža brojne mogućnosti za razvoj turizma, to je jedinstvena staza koja povezuje različite zemlje i kulture. Priznanje National Geografphica za nas predstavlja i veliku odgovornost, pa ćemo nastaviti vrijedno raditi, kako bismo spremno dočekali turiste naredne godine“, poručuje Kenan Muftić.

Detalji su dostupni na www.viadinarica.com