Via ferrata Kotlovi na Bjelašnici

Via Ferrata Kotlovi, na poklon svima koji vole i uživaju u prirodnim ljepotama BiH, Kantona Sarajevo i olimpijske planine Bjelašnice. 

Via ferrata Kotlovi

Ideja za projekat rodila se sa željom da se poboljša situacija u pogledu outdoor atrakcija na području Kantona Sarajevo, kao turističke destinacije, konkretno na planini Bjelašnici. Na Bjelašnici postoji mali broj turističkih atrakcija koje su dostupne za posjetioce avanturiste tokom ljetnog perioda. Određeni broj tih atraktivnih događaja koji postoji usko je vezan za pojedine „tradicionalne“ aktivnosti (planinarenje, trail, biciklizam).  

Ideja projekta je bila uređenje i postavljanje nove Via ferrate staze (osiguranog čeličnog puta) odmarališta i uređenja pristupnog puta na reonu u Kotlovima.

Via Ferrata je posebna vrsta planinarske staze koja u svom sastavu ima metalna gazišta, čelične ljestve i sigurnosnu sajlu koja omogućava sigurno kretanje po strmim stijenama i penjanje do najnepristupačnijih vrhova.

Općina Trnovo, odnosno reon planine Bjelašnice, je inače jako bogata prirodnim bogatstvima i kulturno-historijskim vrijednostima koja će sada već otvorenjem ove ferrate proširiti svoju turističku ponudu i privući veliki broj posjetilaca onih koji žele ovakvu vrstu rekreacije i onih koji vole da uživaju u prirodi.

Via Ferrate postaju sve popularnije kako među planinarima, tako i ljubiteljima adrenalinskih sportova ali i ostalim rekreativcima bez obzira na pol i dobnu starost.

Kretanje po Via ferratama zauzima visoko mjesto na ljestici popularnosti, i raste broj ljudi koji se bave ovom vrstom rekreacije.

Via ferrata Kotlovi

O “Kotlovima”

Via ferrata Kotlovi ima vertikalnu dužinu cca 150 metra, sa prelijepim pogledima na vrhove Visočice, Igmana, Trebevića. Via ferrata Kotlovi ima težine elemenata A, B i C, sa visinskom razlikom od oko 90 metara sa završetkom podno vrha Bjelašnice, odnosno Kote na 2056 m.n.v.

Pristup ferrati Via Ferrati Kotlovi moguć je iz više pravaca:

– pristup vozilom tehnološkim putem preko Štinjeg dola do parkinga prije izlaza na stazu 1, potom hodom ski stazom 3 do ulaza u Kotlove.

– pristup šestosjednom žičarom a potom spustom niz dio staze 3 do ulaza u Kotlove.

– pristup Josipovom stazom a potom kroz čudesnu šumu do ulaza u Kotlove, te

– ski stazom iz Babinog dola do ulaza u Kotlove.

Također, nekoliko je mogućnosti za povratak nakon prolaska kroz via ferratu Kotlovi: šestosjednom žičarom ili putem preko opservatorija i dalje prema kući spasa, ili ski stazom i na koncu preko Bivka „Bozja“ dalje Josipovom stazom, sve ovisno o tome gdje se želite spustiti na polaznu tačku.

U nastavku projekta Via ferrata Kotlovi predviđeno je da se posjetiocima može iznajmljivati potrebna oprema tj. ferata setovi (kaciga, pupčana vrpca i pojas) te stručni vodič.

Via ferrata Kotlovi

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content