Vijećnica, diva među sarajevskim zdanjima

 BiH Bucket List Challenge

Izazov #6 Posjeti neku od vijećnica u BiH

Uz rub Baščaršije, visoka da može gledati na mostove rijeke Miljacke, i na putu prema opjevanom starom naselju Bentbaši, zadivljuje gradska Vijećnica svojom ljepotom vidljivom na fotografijama grada s koje god nadmorske visine da se snimi. 

Foto: Adnan Bubalo

Vijećnica je poseban ponos Sarajlija, jer u svojoj nutrini krije kreativnost, burnu prošlost, pogubljenje, novi život izgledajući tako kao da joj se nikada ništa tužno nije desilo. 

IZGRADNJA VIJEĆNICE

Iako je BiH dugo bila zemlja okupirana od strane moćnih imperija, za vrijeme njihovog stolavanja izgrađeni su veličanstveni objekti za koje se čini kao da su bezvremenski. Njihov značaj i kreativnu inteligenciju autora zub vremena, jednostavno, nikada nije mogao dotaknuti.  

Nakon što se ustoličila Austro-Ugarska monarhija u zemlji, u Sarajevu se javila potreba za izgradnjom reprezentativnog objekta kao sjedišta gradske uprave. Tako je počela izgradnja Vijećnice 1892. godine. Nije dugo prošlo do završetka – 1894., i svečanog otvaranja – 1896. godine, ali je više zanimljivo da je sama izrada projekta bila poprilično turbulentna.

Jedan od trojice arhitekata koji su izrađivali projekte bio je Alexander Wittek, radivši svoj u pseudo-maurskom stilu. U Kairo je odlazio radi studiranja objekata s obilježjima ovog stila, a uzor mu je bila tamošnja džamija i medresa Hasana II. Navodno je zbog ovog projekta umno obolio i izvršio samoubistvo. 

Vijećnica

Foto: Furaj.ba

Vijećnica je prvobitno korištena za upravne i administrativne poslove da bi poslije Drugog svjetskog rata bila stavljena na raspolaganje Narodnoj biblioteci

Tokom agresije na BiH, u noći između 25. i 26. augusta 1992., pogođena je zapaljivim artiljerijskim projektilima. Izbio je tada strašni požar uništavajući kompletan objekat zajedno s oko 2 miliona dijela Nacionalno-univerziteske biblioteke

Pod svodom zapaljene Vijećnice, tokom ratnih godina književnici, novinari i publicisti iz svih dijelova svijeta upriličili su svoje večeri, a likovni umjetnici su izlagali svoja djela. Sarajevska filharmonija izvela je Mozartov Requiem 19. juna 1994. Kao solisti su nastupili Jose Carreras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildiko Komlosi.

Violončelista Vedran Smajlović danima je, u inat, svirao Albinonijev Adagio u razrušenoj Vijećnici, čime su u svijet poslane jake poruke, te je univerzalnom snagom umjetnosti Sarajevo ušlo u historiju otpora barbarizmu, mržnji i urbicidu.

VIJEĆNICA U NOVOM-STAROM RUHU

Obnova prema originalnoj dokumentaciji započeta 1996., završena je 2014. godine, kada se uspavana ljepotica Sarajeva konačno probudila. Vijećnica je svečano otvorena 9. maja iste godine na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Svi dijelovi Vijećnice napravljeni su prema dokumentima i fotografijama izgleda stare Vijećnice pronađenim u Kaptolskom arhivu u Zagrebu. Čak iako je u njoj sve novo, Vijećnica naprosto odiše periodom u kojem je i napravljena, jer je u svaku njenu prostoriju ugrađen i jedan stario dio. Tako se, naprimjer, u holu na podu nalazi autentični dio kamena, oko kojeg je izliven novi pod. 

Foto: Furaj.ba

Ispod centralne staklene krovne konstrukcije postavljen je vitraž – jedan od najprepoznatljivijih simbola Vijećnice koji se sastoji od 829 komada ukrašenog stakla u boji.

Sva unutrašnja i vanjska stolarija pažljivo je izrađena od hrastovine. Slikarska i plastična dekoracija izvedena je na najznačajnijim prostorima koji najbolje prezentuju stil i vrijeme gradnje, počevši od ulaznog vestibila, preko aule i glavnog stepeništa, galerije prvog sprata, svečane sale, sale za sjednice i malih sala.

Ostali radni prostori u Vijećnici u samoj obradi tretirani su jednostavno s osnovnom obradom zidova i podova. Posebna posvećenost data je bogatoj fasadi, obrađenoj u dvobojnoj terranovi, malternoj štukaturi i dekorativnim elementima od fajansa.

 

TEMATSKE POSTAVKE

U Vijećnici je danas smješten kabinet gradonačelnika, a ovo je i mjesto svečanih prilika na državnom i gradskom nivou kao i redovnih sjednica Gradskog vijeća.

U raznovrsnoj ponudi Vijećnice postavljeno je nekoliko stalnih i privremenih tematskih izložbi iz historije grada i Vijećnice, a sve na bosanskom i engleskom jeziku.

Na zidovima unutar jedne od prostorija na prvom spratu nalaze se fotografije svih bivših gradonačelnika Sarajeva od 1878. godine. Kroz kratke biografije posjetitelji se mogu upoznati s likom i djelom svakog od njih, te saznati zanimljivosti iz perioda njihovih mandata.

Tu je i postavka posvećena Danu državnosti BiH, sa svim detaljima vezanim za zasjedanje ZAVNOBIH-a. Tu turisti mogu saznati zašto se 25. novembar smatra datumom kada su udareni temelji modernoj BiH.

Jedan mali prostor uređen je namještajem i predmetima pripadajućeg perioda da bar na tren oslika stil i ambijent carskog Beča. U uređenju su postavljene i slike Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije u znak sjećanja na njihovu tragičnu posjetu 1914. godine.

MUZEJ VIJEĆNICA

U podrumskom prostoru nalazi se Muzej Vijećnica. Izložba Sarajevo 1914.-2014. postavljena baš u ovom dijelu, posvećena je historiji Sarajeva od dana Sarajevskog atentata do ponovnog otvorenja Vijećnice.

U istom prostoru postavljena je i izložba Vijećnica još jednom, koja donosi zbir fotodokumentacije i nacrta iz originalnog arhitektonskog projekta sarajevske Vijećnice.

Osim ove dvije stalne postavke, posjetitelje će dočekati i oduševiti i drugi muzejski sadržaji, a prije samog ulaza u ovaj prostor, nedavno je otvorena i suvenirnica iz koje će svi turisti u svoje zemlje ponijeti djelić Sarajeva.

Vijećnica
Foto: Almedin Handanović Gorštak

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #6 – Posjeti neku od vijećnica u BiH

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku sa bilo kojom od vijećnica u BiH u pozadini, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste obišli jednu od vijećnica.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

                        

       

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content