Vijetnam: Turistička zvijezda jugoistočne Azije

Vijetnam, hanoi, Hoi An, da nang, Da li vam je prva asocijacija na Vijetnam dvadesetogodišnji rat i ratom porušena zemlja? Ako jeste, vrijeme je da zaboravite sve što znate o Vijetnamu. To je zemlja koja se izdigla iznad svoje turobne prošlosti i postala jedna od najboljih turističkih destinacija u Aziji. Zemlja koja krupnim koracima korača ka budućnosti.

Autor teksta i fotografija: Emira Azganović

​Vijetnam je država u jugoistočnoj Aziji na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaljeva. Graniči na sjeveru s Kinom, na zapadu s Laosom i na jugozapadu s Kambodžom. Glavni grad Vijetnama, Hanoi, proglašen je među prvih 10 najdinamičnijih rastućih gradova na svijetu.

S preko 3000 kilometara obale, prekrasnim pješčanim plažama, modernim hotelima i rezortima (www.melia.com), zabavnim parkovima i raznolikim kulturnim i historijskim znamenitostima na koje su utjecale kineska, kmerska i indijska kultura, kao i francuski kolonijalizam, Vijetnam se svrstava među najbrže rastuća turistička odredišta u svijetu. Od 2010. broj međunarodnih turista porastao je tri puta, i to s pet miliona na više od 15 miliona u 2018. godini, dok se u ovoj godini očekuje da će privući 18 miliona turista.

Gastronomska ponuda također zauzima značajno mjesto u turizmu Vijetnama. Čuvena ulična hrana je zaštitni znak ove zemlje; od pho supe od rezanaca, proljetnih rolnica i plodova mora, pa do raznovrsnog tropskog voća – vijetnamska hrana je uvijek ukusna, svježa i zdrava.

Vijetnam je drugi najveći izvoznik kafe u svijetu i ima mnogo toga za ponuditi. Vjerujte, treba probati sve, od kafe s kondenzovanim mlijekom, s kokosovim mlijekom, sa žumanjkom ili čak s jogurtom.

Međutim u Vijetnamu ćete vidjeti i vrlo čudna pića. Jeste li ikada čuli za zmijsko vino? Vrlo je popularno u Vijetnamu. U bocu alkohola (vino od riže) ubaci se čitava zmija otrovnica. Zmije se obično ne jedu, već se koriste kao “začin” pićima, jer alkohol razgradi otrov i poništi njegove aktivne sastojke, a piće dobije neobičnu aromu.

U Vijetnamu se mnogo ulaže u turizam, edukuju se turistički radnici, grade se luksuzni hoteli (www.furamavietnam.com), a smještaj se može naći već od 5$ (www.hostelworld.com/hostels/Vietnam) što je pravi raj za backpackere.

Pored smještaja u Vijetnamu je jako povoljan i prevoz a motocikl automatik možete iznajmiti već za 6$ po danui, tako da iako izdvojite više novca za avionsku kartu, lokalne cijene mogu učiniti da cjelokupno putovanje bude jako pristupačno.

Za građane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za koju se može aplicirati online OVDJE. Viza košta 37 dolara i odobrenje se dobije za 24 sata. Na aerodromu preuzimate vize uz dvije fotografije koje trebate imati sa sobom.

Nije obavezno vakcinisanje. Treba piti isključivo samo flaširanu vodu.

Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Maleziji, u Kuala Lumpuru.

PREPORUKE ZA SMJEŠTAJ:

www.golden-pearl.hoi-an-hotels.com/en

www.melia.com/en

www.sankofavillage.com.vn

www.hostelworld.com/hostels/Vietnam

U Vijetnam smo putovali u martu 2019. godine na poziv ureda Qatar Airwaysa iz Sarajeva, koji iz Sarajeva preko Dohe leti u tri vijetnamska grada: Hanoi, Ho Chi Minh i Da Nang. Qatar Airways dobitnik je brojnih priznanja – Najbolja biznis klasa na svijetu, Najbolja avio kompanija na svijetu, Najbolja avio kompanija na Bliskom istoku i Najbolja čekaonica za putnike prve klase.

Zahvaljujemo se našim domaćinima koji su nas ugostili za vrijeme našeg osmodnevnog putovanja i učinili da upoznamo i potpuno doživimo Vijetnam. Posebna ljubav i zahvalnost ide našim vodičima Thanh Nhan i My Linh Nguyen i Turističkoj organizaciji Da Nang.

Predstavnici medija iz Bosne i Hercegovine

Zato što jedan članak nije dovoljan….

DA NANG: NAJLJEPŠE PLAŽE VIJETNAMA

HOI AN, ROMANTIČNI GRAD

HOI AN MEMORIES: PREDSTAVA ZBOG KOJE ĆETE SE ZALJUBITI U VIJETNAM

HRANA U VIJETNAMU

AERODROM U DOHI – Hamad International Airport

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content