Vijetnam: Vodič za 48 sati u Hanoiu

Putovanje u Vijetnam obično počinje ili završava u šarmantnom glavnom gradu Hanoiu, koji se nalazi na sjeveru zemlje. Ovo je drugi najveći grad Vijetnama s populacijom od preko 7 miliona ljudi. Ako nemate dovoljno vremena, većinu turističkih znamenitosti ćete naći u staroj četvrti, te vam savjetujemo da tamo nađete i prenoćište.


Ako slijećete u Hanoi, do grada možete stići javnim prijevozom – autobus 86 za oko 2.5 KM ili Grabom, za otprilike istu cijenu (u aplikaciji obratite pažnju da naručite auto, a ne skuter).

Prva stvar koju ćete primijetiti vjerovatno je ludi saobraćaj. Nema razloga da budete uplašeni sve dok se pridržavate nekoliko pravila: ne pretrčavajte ulicu i nikada ne prelazite bez da pogledate na obje strane. Saobraćajna pravila apsolutno ne postoje. Iako semafor pokazuje crveno svjetlo, velika je vjerovatnoća da će skuteri bez obzira na to proći. Nikada ne pretpostavljajte da je ulica jednosmjerna, vozačima u Vijetnamu to apsolutno ništa ne znači. Najsigurniji način da pređete ulicu je polako, uzdignute glave, te s punim uvjerenjem da će vas svi jednostavno zaobići. Nakon samo nekoliko sati shvatit ćete da je to dio čara ovog grada. 

Ako želite potpuno iskustvo, možete se kroz grad voziti na Grab skuteru za čak samo 1,00 KM. Ako imate iskustvo i neustrašivi ste, možete iznajmiti skuter i sami se voziti, mada to nije preporučljivo.

Kako bi ste mogli uživati u čarima Hanoia morate biti svjesni nekih činjenica prije nego ga posjetite. Vijetnam je relativno siromašna država i standardi su dosta niži nego što ste vjerovatno navikli, pogotovo kada je u pitanju čistoća. Da bi ste prepoznali šarmantnost ovoga grada morate se pomiriti s činjenicom da ćete vjerovatno vidjeti žohara, smeće na ulici, kao i restorane s upitnim sanitarnim dozvolama. Kada svjesno dođete sa znanjem o ovim nesavršenostima, vidjet ćete da ovaj grad nudi toliko divnih iskustava da su ove stvari potpuno zanemarljive.

Ako ste, kao mi, ograničeni s vremenom, glavne atrakcije u blizini stare četvrti ćete moći vidjeti i za samo dva dana. Preporučujemo da boravite tamo tokom vikenda. Navečer se većina ulica zatvori za saobraćaj i područje oko Hoan Kiem jezera se pretvori u festival s uličnim performansima. Možete napraviti krug oko jezera s tuk tukom za oko 10 KM, a ako se znate dobro cjenkati možda čak i za 7 KM. Ako dođete do jezera prije 17h moći ćete posjetiti i Ngoc Son hram za oko 2 KM. U centru jezera nalazi se malo ostrvo, a u sumrak ovdje možete napraviti divne fotografije. Sve u svemu, nama je ovo bio najdraži dio boravka u gradu. U blizini možete vidjeti i statuu Ly Thai Toa, osnivača grada Thang Long, današnjeg Hanoia. Uživajte šetajući ulicama stare četvrti i posjetite noćni ulični market. Ovo je savršena prilika da kupite suvenire i druge sitnice iz Vijetnama.

Ho Chi Minh mauzolej je vjerovatno najpopularnija atrakcija poslije stare četvrti. Jedna stvar koju mi nismo na vrijeme provjerili i koju želim naglasiti ovdje je da se mauzolej zatvara u 11h ujutro. Nalazi se na Ba Dinh trgu, koji je nekih 20 minuta udaljen od stare četvrti. Unutra možete vidjeti balzamovano tijelo Ho Chi Minha, najpopularnijeg lidera Vijetnama, poznat lokalcima kao “ujak Ho”. Dress code je striktan, pokrijte ramena i koljena (suknja do koljena bi trebala biti uredu). Torbe i kamere se moraju ostaviti na ulazu, tako da možda želite ostaviti dragocjene stvari u sefu hostela, mada turisti tvrde da su njihove stvari bile sigurne. Mauzolej je pod video nadzorom, ali ćete također vidjeti i vojnike. Ni u kojem slučaju nemojte pokušati napraviti fotografiju u mauzoleju ili sliku vojnika, Vijetnam je ipak komunistička zemlje i ne želite se naći u tamošnjem zatvoru. Sve dok se pridržavate pravila, ovo može biti jako interesantna i neobična atrakcija, a ulaz je besplatan. Dok ste već tu, možete posjetiti i Ho Chi Minh muzej. Mauzolej je zatvoren u oktobru i novembru, kada se tijelo šalje u Rusiju na redovno održavanje.

Ako ste ograničeni s vremenom, te pogotovo ako planirate posjetiti grad Hue, možete zaobići citadelu Thang Long. Ulaz košta oko 2 KM i otvorena je svaki dan od 8 do 17h, osim ponedjeljka. Nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Neki dijelovi citadele datiraju čak do 6. stoljeća. Sama citadela je izgrađena u 11. stoljeću od strane Ly Viet dinastije i bila je centar regionalne političke moći čak 13 stoljeća. 

Još jedna relativno popularna atrakcija u Hanoiu je pruga odakle ćete vjerovatno željeti imati fotografiju, a na internetu ćete sigurno pronaći mnogo divnih fotografija koje možda želite replicirati. Train Street ili Ulica Vozova kojom dva puta dnevno prođe voz, oko 15 i 19h, koji prođe samo nekoliko centimetara od domova s obje strane. Atrakcija je postala toliko popularna da se nekoliko kafea otvorilo na samoj pruzi, te nude turistima pića i poslastice dok čekaju da vide voz. Obavezno probajte vijetnamsku kafu, ovo naravno važi za cijeli Vijetnam, što više puta i uz što više varijacija jer drugačija je od bilo koje druge kafe koju smo probali.

Posljednja stvar koju smo posjetili i koju nikako ne možete zaobići je Lutkarska predstava na vodi. Thang Long Puppet Theatre ima predstavu 5 puta dnevno i nalazi se u neposrednoj blizini Hoan Kiem jezera. Većina predstava nema nikakav tekst, već samo muziku i neobične vijetnamske instrumente. Predstave uglavnom govore priču Hoan Kiem jezera i džinovske kornjače, koja je sveta životinja Vijetnama. Na mnogo načina ova predstava će vam dati uvid u kulturu ove zemlje. Predstava košta oko 7 KM.


Hrana u Vijetnamu je veoma hit-or-miss, ovo je čak više tačno za Hanoi nego druge gradove. Vijetnam je poznat po veoma ukusnoj hrani, tako da nije iznenađujuće da čak postoje kulinarske ture s vodičem. Ipak kao što smo već rekli, nekada standardi nisu baš na nivou ako sami tražite gdje jesti. Definitivno preporučujemo da uložite malo više i posjetite malo bolje restorane, gdje i dalje možete jesti za oko 8-10 KM. Restoran koji se nama jako dopao je The Old Hanoi Restaurant & Bar.

Zbog nevjerovatnog broja turista hosteli i hoteli u Hanoiu su na svakom koraku. Mi smo odsjeli u Hanoi Lantern Dorms i imali smo jako lijepo iskustvo. Hostel je bio čist i u samom centru stare četvrti, samo 5 minuta od Hoan Kiem jezera. 

Iz Hanoi-a se lako možete zaputiti u druge krajeve Vijetnama. Ture možete rezervisati za Ha Long Bay, Sapa, Ninh Binh, te druge interesantne destinacije. Pri rezervaciji s turističkim agencijama budite oprezni zbog prevara.

Qatar Airwaysa iz Sarajeva preko Dohe leti u Hanoi. Vrlo često imaju popuste u proljeće i jesen tako da vrijedi planirati putovanja unaprijed. 

Tekst i fotografije: Iman Azganović

Zato što jedan članak nije dovoljan….

VIJETNAM: TURISTIČKA ZVIJEZDA JUGOISTOČNE AZIJE

HRANA U VIJETNAMU

VODIČ ZA HA LONG BAY- SVJETSKO ČUDO PRIRODE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content